Tiesitkö nämä maailman kuuluisimmat pseudonyymit (eli salanimet)?

Pseudonyymit, eli salanimet, ovat ihmetyttäneet vuosisatojen ajan

Mitä pseudonyymi tarkoittaa? Ja ketkä niitä käyttävät? Lue listaus maailman tunnetuimmista salanimistä ja saatat yllättyä!

Toimitus

Julkaistu 16. tammikuuta 2022

Pseudonyymi tulee kreikan kielen sanasta ψευδώνυμος eli pseudonymos, joka kääntyisi sanatarkalleen vääränimiseksi. Pseudonyymi tarkoittaa siis käytännössä samaa, kuin vaikkapa alias, kirjailijanimi tai taiteilijanimi, peitenimi tai hallitsijanimi.

Pseudonyymejä ei kuitenkaan tule sekoittaa uuteen nimeen, joka korvaa henkilön oikean nimen pysyvästi. Toisin sanoen, ne ovat yleensä väliaikaisia nimiä, joita käytetään vain tietyissä yhteyksissä, mikä auttaa piilottamaan henkilön todellisen identiteetin.

Lisäksi on hyvä tietää, miten salanimi eroaa nimimerkistä – useimmiten sillä pyritään jäljittelemään oikeaa nimeä, kun taas nimimerkki tai taiteilijanimi viittaa selkeämmin tekaistuun rooliin.

Pseudonyymi eli salanimi

Miksi pseudonyymejä käytetään?

Salanimiä on käytetty antiikin ajoista lähtien – yleensä siksi, että niiden taakse on piilouduttu mahdollisen vainon vuoksi, turvattu oma yhteiskunnallinen asema tai ylipäätään vaan harhautettu yleisöä.

Esimerkiksi 1800-luvulla (jolloin naisten kirjallinen ura ei vielä ollut sosiaalisesti hyväksyttyä) oli hyvin tyypillistä, että naiset julkaisivat teoksensa salanimillä, jotka olivat joko miesten nimiä tai sellaisia, joista tekijän sukupuolta ei voinut päätellä.

Kirjailijan peitenimi

Suomalaisen kirjallisuuden salanimiä

Suomalaisesta kirjallisuudesta tuttuja pseudonyymejä ovat esimerkiksi Ilkka Remes (Petri Pykälä), Rosa Liksom (Anni Ylävaara) ja Mary Marck (Kersti Bergroth). Kenties tunnetuin lienee kuitenkin Algot Untola (alun perin Algoth Tietäväinen), joka julkaisi teoksiaan nimillä Maiju Lassila, Irmari Rantamala ja J. I. Vatanen.

Myös sivustomme perustaja Monni Himari (Marinella Himari) käytti aluksi pseudonyymiä, joka sittemmin vakiintui hänen käyttöönsä (eli on käytössä myös arjessa).

Jos kurkataan hieman ohi kirjallisuuden, maailman tunnetuimpien salanimien listalle pääsevät ainakin Tom of Finland (Touko Laaksonen), Che Guevara (Ernesto Rafael Guevara de la Serna), Lenin (Vladimir Iljit Uljanov), Alice Cooper (Vincent Damon Furnier) ja Marilyn Monroe (Norma Jeane Mortenson).

Pseudonyymi on piilonimi.

Maailman tunnetuimmat pseudonyymit

1. Agatha Christie: Mary Westmacott

Englantilainen dekkarikirjailija Agatha Christie kirjoitti huimat 66 salapoliisiromaania ja yli 15 novellikokoelmaa omalla nimellään. Mutta tiesitkö, että hän kirjoitti myös kuusi romanttista romaania nimellä Mary Westmacott.

“The best time for planning a book is while you're doing the dishes.”

2. J.K. Rowling: Robert Galbraith

Myös Harry Potter -tarinoiden luoja, J.K. Rowling on käyttänyt salanimeä. Näin kirjailija on sanonut salanimen käytöstä (vapaa suomennos): “Olin toivonut voivani pitää tämän salaisuuden hieman kauemmin, koska Robert Galbraith -nimen käyttäminen on ollut niin vapauttava kokemus. On ollut mahtavaa julkaista ilman hypeä tai odotuksia, minkä lisäksi on ollut silkkaa iloa saada palautetta eri nimellä.” 

“To the well-organized mind, death is but the next great adventure.”

3. Stephen King: Richard Bachman

Kauhukirjailija Stephen Kingin uran alkuvaiheessa oli tapana, että kustantajat rajoittivat kirjailijoita julkaisemaan yhden kirjan vuodessa, mikä johtikin Kingin luomaan pseudonyymin – julkaistaakseen siis enemmän, ilman että King-brändi kyllästyttäisi liikaa. King vakuutti kustantajan julkaisemaan ylimääräiset romaanit salanimellä Richard Bachman.

"Monsters are real, and ghosts are real too. They live inside us, and sometimes, they win."

4. Mark Twain: Samuel Langhorne Clemens

Yhdysvaltalaisen Mark Twainin humoristiset ja satiiriset teokset elävät tänäkin päivänä. Kirjailijan kertomukset pohjautuvat hänen omiin kasvukokemuksiinsa Yhdysvaltojen etelävaltioissa, erityisesti Mississippi-joen varrella. Twainin tunnetuimpia teoksia ovat Tom Sawyerin seikkailut (1876) ja Huckleberry Finnin seikkailut (1884).

“If you tell the truth, you don't have to remember anything.”

5. C.S. Lewis: Clive Hamilton ja N.W. Clerk

Yhdysvaltalainen, kristitystä taustastaan tunnettu Clive Staples Lewis kirjoitti iloksemme sellaiset teokset, kuin The Chronicles of Narnian, Out of the Silent Planet, The Four Loves.

Vuonna 1961 Lewis julkaisi teoksen A Grief Observed, joka käsitteli hänen suruaan vaimonsa menettämisen vuoksi. Kirja julkaistiin alun perin salanimellä, jotta vältettäisiin Lewisin tunnistaminen kirjailijaksi.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.”

6. Charles Dickens: Boz

Englantilainen Charles John Huffam Dickens oli aikansa tuotteliaimpia kirjailijoita, ja häntä pidetään yleisesti viktoriaanisen kauden suurimpana romaanikirjailijana.

Bozin luonnokset (Sketches by Boz), kuvaa arkista elämää ja sen ihmisiä. Se on kokoelma lyhyitä teoksia, jotka Charles Dickens julkaisi alun perin useissa sanomalehdissä ja muissa aikakauslehdissä vuosina 1833–1836: kokoelmateoksen 56 tarina kertovat Lontoosta ja siellä tapahtuneista ihmiskohtaamisista.

"Have a heart that never hardens, and a temper that never tires, and a touch that never hurts.”

7. Molière (Jean Baptiste Poquelin)

Molière, oikealta nimeltään Jean-Baptiste Poquelin, oli ranskalainen näytelmäkirjailija, ohjaaja ja näyttelijä. Miest tunnetaan etenkin komedioistaan ja melkoisista sutkautuksistaan:

"Writing is like prostitution. First you do it for love, and then for a few close friends, and then for money."

Puuttuiko listalta jokin omista suosikeistasi? Kerro se kommentilla!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Nämäkin saattaisivat kiinnostaa sinua

Scroll to Top