Kirjan kirjoittaminen

Kirjoitusvinkit > Kirjan kirjoittaminen

Kuinka kirjoittaa kirja?

Mitä kirjan suunnittelussa ja rakenteessa tulee ottaa huomioon? Miten löytää kirjan teema? Entä miten kirjan kirjoittaminen aloitetaan?

Päivitetty 8. lokakuuta 2023
Julkaistu 18. heinäkuuta 2022

SISÄLLYSLUETTELO

Onko sinulla haaveena kirjan kirjoittaminen?

Uskon niin. Olen varma, että haaveilet kirjan kirjoittamisesta.

Haaveilulle on myös täydet perusteet.

Sinulla on tarina kerrottavana. Sinulla on sanottavaa, ja sanoillasi voit inspiroida, viihdyttää ja opettaa muita. Sinulla on aivan erityinen ääni, joka ansaitsee päästä kuuluviin.

Muista, että sinulla on myös kaikki tarvittavat kyvyt kirjan kirjoittamiseen. Tarvitset vain pienen lempeän tuuppauksen kohti määränpäätäsi.

Kirjoittaminen vaatii ahkeruutta, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Kirjoittaminen on myös epäonnistumisia ja epävarmuutta, riskinottoa ja uuden oppimista. Hyvin usein se on myös epämukavuusalueella liikuskelua.

Muista myös tämä: suurimmatkin teokset ovat syntyneet yksittäisistä sanoista.

Jokainen kirjailija on kohdannut matkallaan esteitä ja haasteita. Jokainen kirjailija on joutunut tekemään töitä saavuttaakseen tavoitteensa.

Sinulla on kaikki tarvittavat taidot kirjoittaa kirja.

Edes parhaimmat kirjoittajat eivät osaa kielioppia täydellisesti, sitä varten on editori. Siksi sinunkaan ei tarvitse kirjoittaa täydellistä kieltä. Riittää, että sinulla on tarina.

Nyt on aika ottaa ensimmäinen askel kohti unelmaasi, aloittaa kirjan kirjoittaminen.

Voit aloittaa pienesti, kirjoita joka päivä vaikka vain muutama sana. Lause ja sivu kerrallaan etenet kohti unelmaasi, omaa kirjaa.

Muista, ettei kukaan kirjoita sitä puolestasi (koska emme puhu haamukirjoittajista).

Siksi jokainen pienikin askel vie sinua lähemmäs unelmaasi.

Löydät tästä artikkelista vinkkejä oman teoksen suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Jos haluat, voit myös osallistua Romaanin kirjoittamisen kurssillemme.

Kirjan kirjoittaminen vaatii aikaa.

13 vinkkiä kirjan kirjoittamiseen

Kirjan kirjoittaminen rakentuu näistä vaiheista:

 1. ideasta
 2. teemasta
 3. näkökulmasta
 4. päähenkilö(i)stä
 5. sivuhenkilöistä
 6. asetelmasta
 7. juonesta
 8. tarinan rakenteesta
 9. konfliktista
 10. ratkaisusta
 11. päätöksestä.

Konflikti tarvitaan, jotta juonesta tulee kiinnostava. Ja koska päähenkilö harvoin kannattelee tarinan taakkaa harteillaan, tarvitaan sivuhenkilöitä, ystäviä ja vihollisia.

kirjan kirjoittaminen

1. Kirjan idea

Kirjan kirjoittaminen lähtee ideasta. Ideaa voi tavoitella päättämällä, mitä kirjalla halutaan kertoa.

Haluatko esimerkiksi kertoa:

 • lennokkaan fiktiivisen tarinan
 • kiinnostavan elämäkerran
 • laajamittaisen historiikin
 • syväluotaavan tietokirjan
 • jännittävän ja viihteellisen dekkarin.

Ehkä haluatkin herättää keskustelua tai ottaa kantaa? Kun tiedät kirjasi idean, sen ympärille on helpompi rakentaa itse kirjoitustyötä ohjaavat raamit – se, mitä kirjasi on ja ei ole.

Lue vinkit kirjan aiheen valintaan

Entä mikä on teoksesi tyylilaji? Vaikka monet genret noudattavat tiettyä tyyliä, rajoja voi ja kannattaa rikkoa.

Olisiko tyylilajisi kenties:

Miten valita kirjan aihe ja teema?

2. Tunnista sisäinen kirjailijasi

Meistä jokaisella on tapamme kirjoittaa; osa kirjoittajista on “plottereita”, osa “pantsereita”.

 • Plotteriksi kutsutaan henkilöä, joka haluaa kirjoittaa juonen valmiiksi ennen itse kirjoitustyöhön ryhtymistä.
 • Pantser taas on kirjoittaja, joka mieluiten aloittaa kirjoittamisen vailla sen kummempia suunnitelmia juonesta; hän luottaa siihen, että tarina syntyy kirjoittamisen aikana.

Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

Vinkit kirjan kirjoittamiseen.

3. Luo kirjalle raamit

Vaikka olisit kirjoittajana “pantser”, eli henkilö joka ei pohdi juonta etukäteen, selvennä itsellesi ainakin nämä pääpointit:

 1. Kuka kirjan päähenkilö eli protagonisti on?
 2. Mikä hänen unelmansa on?
 3. Kuka (antagonisti) tai mikä estää unelman toteutumisen?
 4. Mikä konflikti haastaa unelman toteutumista?
 5. Miten vastustaja ja/tai haaste voitetaan?
 6. Missä ympäristössä, maailmanajassa tai universumissa liikutaan?

4. Aseta kirjan kirjoittamiselle tavoite

Vaikka jotkut voivat kirjoittaa romaanin alle vuodessa, valtaosa työstää teosta vuoden tai kaksi, jopa pidempään. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon aikaa sinulla on mahdollisuus käyttää romaanin rungon ja käsikirjoituksen rakentamiseen sekä itse kirjoittamiseen.

Kun annat itsellesi aikaa ja asetat itsellesi helposti saavutettavia tavoitteita (viikko- ja kuukausitasolla), kirja syntyy – jos niin voi sanoa – kuin itsestään.

Anna siis itsellesi aikaa. Ja muista nauttia kirjoittamisesta.

kirjan kirjoittaminen

5. Keskustele kirjan juonesta ystävän kanssa

Vaikka moni haluaa kirjoittaa “pimennossa”, aina kannattaa edes jutella aiheesta. Kutsu lähin lukemista rakastava ystäväsi kahvilaan ja kerro hänelle kirjasi ideasta.

Kun aihetta pallottelee toisen kanssa, tarinan rakenteeseen voi saada uusia kulmia. Ja jos rohkenet, voit myös antaa ystävällesi luettavaksi kirjasi ensimmäiset sivut.

Kun kerrot kirjaprojektistasi ääneen, myös kirjoitustyö ottaa huiman askeleen eteenpäin. Olethan kertonut jollekin, että aiot todella kirjoittaa oman kirjan.

6. Lue tekstiä ääneen

Saatat nimittäin yllättyä, miten paljon tällä tulee olemaan vaikutusta kirjoittamasi tarinan lauserakenteisiin!

Ääneen lukemalla huomaat helpommin, onko teksti jouhevaa.

Koko kirjaa sinun ei tietenkään tarvitse lukea ääneen, mutta hyödynnä tätä vinkkiä etenkin niissä kohdissa, joiden kanssa sinulla on haasteita.

Joskus kirjoittaminen ei onnistu millään.

7. Jos jäät tekstissä jumiin, siirry seuraavaan kohtaukseen

Sinun ei missään tapauksessa tarvitse kirjoittaa kirjaa kronologisessa järjestyksessä. Monet kirjailijat aloittavat kirjan keskeltä tai jopa lopusta. He etenevät kohtaus kerrallaan, täydentävät sitten tarinaa sieltä täältä. Tällä tavalla kirjan rakenne voi myös syntyä helpommin.

Jos luulet, että kärsit writer’s blockista, lue tämä artikkeli.

Writer’s blockia ei nimittäin ole olemassakaan.

8. Älä yritä kirjoittaa heti valmista tekstiä

Tulet editoimaan tekstiäsi paljon. Jos kielioppi ei ole vahvuutesi, älä anna sen häiritä kirjoittamista. Anna sanojen tulla paperille sellaisena, kuin ne haluavat tulla. Älä takerru pikkuseikkoihin, älä yritä pakottaa tekstiin lyyrisyyttä.

Kun olet saanut tarinalle rungon ja kun teksti etenee, voit käyttää aikaa tekstin hiomiseen ja korjaamiseen.

Lukeminen on parasta harjoitusta.

9. Tee välillä jotain muuta

Jokainen kirjoittaja tarvitsee inspiraatiota. Käy elokuvissa ja näyttelyissä, näe ystäviäsi, lue muita kirjoja ja haahuile kirjakaupassa tai kirjastossa.

Nappaa hyllyltä kirja käteesi summanmutikassa ja lue siitä kappale tai pari.

Tällä tavoin mahdollistat assosiaatioiden syntymisen, kun ajatus johtaa toiseen ja toinen kolmanteen. Voit myös kokeilla näitä kirjoitusharjoituksia!

Kaikki tämä ruokkii luovuuttasi. Kun annat ajatuksille aikaa, myös alitajunta saa tilaa työstää kirjan ideaa.

Kirjoittaminen vaatia aikaa.

10. Anna toisen lukea tekstisi

Älä pelkää tätä vaihetta.

Anna tekstisi luettavaksi henkilölle, joka antaa sinulle rehellistä palautetta.

Omille teksteilleen voi olla liian kriittinen tai niille voi tulla liian sokeaksi – ulkopuolinen näkökulma avaa uusia tapoja tutustua omaan tekstiin ja auttaa löytämään omat vahvuutensa kirjoittajana.

11. Hyödynnä tarkistuslistaa omalle tekstille ✂️

 • Kiinnitä erityistä huomiota olla- ja tulla-verbeihin. Vältä kirjoittamasta “isä oli vihainen” tai “siskoni tuli vihaiseksi”. Sen sijaan “isä raivosi” ja “siskoni sydämistyi” ovat jo paljon parempia vaihtoehtoja. Pyri siis aina kuvaamaan tapahtumaa sanallisesti.
 • Vältä tehdä- ja suorittaa-verbejä. Nainen ei “tee pataruokaa” vaan “hauduttaa sen”; veli ei “tee kiusaa” vaan “piinaa sisartaan”; sinä et “suorita tehtävää” vaan “läpäiset sen”.
 • Väritä liikettä kuvaavia verbejä kuvailulla: ihminen ei vain saavu luoksesi vaan hän voi laahustaa, sännätä, rynniä, lyllertää tai pinkoa.
 • Tarkista, että olet ilmaissut tärkeimmät asiat päälauseissa sekä vähemmän tärkeät asiat sivulauseissa ja lauseenvastikkeissa. Jos esimerkiksi haluat tekstisi olevan traaginen, älä aloita lauseenvastikkeella, kuten: “Paloiteltuaan miehen murhaaja lähti kotiinsa.” Sano ennemmin: “Murhaaja lähti kotiinsa, kun oli paloitellut miehen.”

12. Osallistu kirjoituskilpailuihin

Kirjoittajana sinun kannattaa ehdottomasti osallistua kirjoituskilpailuihin, joiden pääpalkintona voi olla jopa kustannussopimus!

Olemme koonneet kaikki avoimet kirjoituskilpailut tänne, käy kurkkaamassa! 

Kirjan kirjoittaminen

13. Tarjoa kirjaa kustantajalle

Valmista tekstiä ei tietenkään haluaisi jättää lojumaan pöytälaatikkoon tai tietokoneen uumeniin. Miksi et siis tarjoaisi kirjaasi kustantajalle?

Olemme keränneet tälle sivulle suomalaiset kustantajat genreittäin.

Kirjoita oma kirja

Kirjan juonta ja tarinan rakennetta käsittelevällä 22-osaisella verkkokurssillamme opit kaiken, mitä sinun tulee tietää kirjan kirjoittamisesta.

Lisäksi suunnittelet romaanin rungon ja pääset aloittamaan tai jatkamaan käsikirjoituksen työstämistä. Käsikirjoituksesi rakentuu jakso jaksolta, kunnes käsissäsi on mahdollisimman valmis kirja julkaisua varten.

Julkaise omakustanne

Haaveissa omakustanne-kirja? Tiedätkö, kuinka paljon enemmän omakustanteella voi tienata versus kustannussopimuksella? Lue tämä artikkeli ja tiedät!

kokemuksia

Kirjan kirjoittamisen rahoitus

Kirjalle voi hakea apurahaa ja työskentelyapurahaa. Suomesta löytyy useita kustantajia ja muita tahoja, jotka voivat auttaa rahallisesti kirjan kustantamisessa ja/tai sen parissa työskentelyssä. Löydät apurahoja tarjoavat tahot tämän linkin takaa.

Jos taas haaveilet omakustanteesta, kurkkaa Julkaise omakustanne -verkkokurssimme. Kurssilla käydään läpi kaikki se, mitä sinun tulee tietää omakustanteen julkaisemisesta. Lisäksi pääset näkemään omakustanteen kulurakenteen eurolleen sekä parhaat vinkit kirjan tarjoamisesta myyntiin kirjakaupoille.

Menestystä kirjan kirjoittamiseen!

Inspiroidu ilmaisilla kursseillamme

Scroll to Top