Kirjoittaminen on ilon, vaivan ja sitkeyden kolmiyhteys. Se on kynän ja mielen vuoropuhelua, joskus armotonta painia, toisinaan kevyttä tanssia sanojen tahdissa.
Ja juuri siksi kirjoittamista pitää harjoitella.

Miten oppia kirjoittamaan hyvin?
Älä mieti, oletko ”tarpeeksi hyvä” tai ”riittävän valmis”.
Ei kukaan ole.
Juuri tämän vuoksi on olemassa kirjoituskursseja. Niiden tarkoitus on, että kurssille tullaan keskeneräisenä ja lähdetään vähän valmiimpana. Kuunnellaan, keskustellaan, otetaan vastaan palautetta, ja sitten kirjoitetaan lisää.
Kursseilla opit paitsi tekniikkaa myös sen, että teksti ei synny tyhjästä – tekstisi syntyy lopulta kaikesta siitä, mitä olet elämäsi aikana nähnyt, kuullut ja kokenut.
Ja juuri siksi sinä voit kirjoittaa.
Lue enemmän kuin jaksat, enemmän kuin kehtaat, enemmän kuin uskot pystyväsi
Lue klassikot, lue se, mitä pidät roskakirjallisuutena ja mitä inhoat, lue jotain, mikä hurmaa sinut.
Muista, että hyvä kirjoittaja on ennen kaikkea ahnas lukija.
Jokainen luettu lause on siemen, joka kasvaa tekstissäsi, joskus tiedostamatta, toisinaan kirkkaana vaikutteena.
Kirjoittaja ei odota inspiraatiota
Kirjoita silloinkin, kun teksti on kuin kiviä kengässä. Kirjoittaminen ei ole vain lahja, se on käsityötä ja toistoa, ennen kaikkea se on päätös istua alas ja kirjoittaa.
Ja mikä tärkeintä – älä pelkää epäonnistua.
Epäonnistuminen kuuluu asiaan. Keskeneräisyys, hapuilu, hylätyt lauseet ja turhautuminen ovat kaikki osa kirjoittajan matkaa. Kirjoita silti. Kirjoita vaikka huonosti, kunhan kirjoitat.
Sillä vain siten sinusta tulee hyvä kirjoittaja.
Me uskomme sinuun. Sinun pitää enää uskoa itseesi.
Mitä haluaisit lukea seuraavaksi?
Mitä kirjan suunnittelussa ja rakenteessa tulee ottaa huomioon? Miten löytää kirjan teema? Entä miten kirjan kirjoittaminen aloitetaan?
Kirjoittajana apunasi toimivat tehokkaat harjoitukset, joiden avulla tekstin tuottamista voidaan syventää entisestään. Tee yksi tai vaikka kaikki!
Kirjan teema on teoksen sydän – aihe, jolle sydämesi palaa. Ja josta haluat kirjoittaa. Lue vinkit kirjan aiheen valintaan.
Protagonisti on tarinan keskipiste. Hahmo, jonka tavoitteet, toiveet, haasteet ja pelot antavat tarinalle suunnan. Lue tehovinkit päähenkilön kirjoittamiseen.
Antagonisti on yksi tarinan kulmakivistä, vastavoima protagonistille eli tarinan päähenkilölle. Mutta miten sellainen luodaan?
Draamankaari on tarinankerronnan perusrakenne, joka kuvaa juonen kehitystä ja jännitteen rakentumista tarinassa.