Kirjoittaminen kuuluu kaikille

Luova kirjoittaminen omalla äänellä

Kirjoittaminen omalla äänellä on luovan kirjoittamisen perustaitoja. Tältä sivulta löydät vinkkejä, miten voit harjoittaa oman äänen tuomista mukaan kirjoittamiseen tehokkaiden kirjoittamisen vinkkien avulla.

Kirjoittamisen aiheen valitseminen

Kirjoittaminen on monen tekijän summa. Ennen kirjoittamisen aloittamista on hyvä miettiä omaa suhdetta valittuun aiheeseen.

Kirjoittamiseen liittyviä vaiheita sekä niiden pohjalta tehtäviä valintoja on paljon: 1) aihe, näkökulma tai väite, 2) kuulijakunnan määrittäminen, 3) tekstin sisältö ja rakenne. Kaikkein helpointa on aloittaa kirjoittaminen jonkin itselle luontevan ja mieluisan aiheen parista, jolloin myös edellä mainittujen valintojen tekeminen on helpompaa.

Aihe voi olla mikä tahansa: elämäntapahtuma, muisto, omaan harrastukseen liittyvä asia, tilaisuus, tai konkreettisemmin vaikkapa jokin tietty valokuva, maalaus tai vaikka musiikkikappale. Pääasia, että kirjoituksella on alku, keskikohta ja loppu. Lisäksi tekstissä tulee tapahtua jonkin tarkoituksen sisältävä ja tulkittava muutos, jonka voi purkaa osiin.

Vieritä ylös