
Epäonnistuminen ei ole vain väistämätöntä vaan tarpeellista
Epäonnistuminen on sana, jota vältellään kuin huonoa säätä. Sanotaan mieluummin, että “ei mennyt suunnitelmien mukaan” tai “otettiin sentään oppia”.
Siksi sinun on lastenkirjailijana mietittävä tarkasti ennen kirjoitustyön aloittamista, mihin juuri sinä haluat teoksessa keskittyä.
Pohdi hetki näitä:
Biegga ja yöttömän yön salaisuus (Sininen Jättiläinen). Kuvittanut Miia Taivalkoski.
Asia, joka meiltä jää monesti aikuisena sivuun muun ohella, on lastenkirjojen lukeminen. Ilman omille lapsille luettua iltasatua tarttumapinta lastenkirjallisuuteen herkästi katoaa. Kirjakaupassa ei välttämättä tule tutkineeksi lastenkirjoja tai kirjastossa lastenosaston tarjontaa.
Lastenkirjat kuuluvat nimensä mukaisesti lapsille, eikö vain? Paitsi, ettei asia ole näin.
Lastenkirjat kuuluvat kaikille, jokainen voi saada niistä itselleen jotakin vielä aikuisiälläkin.
Olen pohtinut toisinaan, pitäisikö esimerkiksi juuri kirjastoissa ja kirjakaupoissa puhua lastenosaston sijaan satuosastosta?
Paikasta, jossa kaikki saisivat uppoutua tarinoihin, ikään katsomatta.
Lapsuuden suosikkitarinoiden lukeminen uudelleen – ihan vain itsekseenkin – voi tuoda arkeen kaivatun hengähdystauon, palauttaa mieleen mieluisia muistoja vuosien takaa. Voisiko näinkin pieni sanamuutos muuttaa käyttäytymistä ja kasvattaa lastenkirjallisuuden lukijamäärää tulevaisuudessa?
Lastenkirjallisuuteen perehtyminen, sen seuraaminen ja siihen tutustuminen auttaa näkemään, millaisia tarinoita on jo olemassa ja mitä sieltä joukosta mahdollisesti puuttuu.
Pohdi seuraavaksi näitä:
Onko sinulla mielessäsi jokin teema, josta ei ole vielä kirjoitettu ja jonka haluaisit siksi ehdottomasti nostaa nyky-yhteiskunnassa esiin lastenkirjan kautta?
Tai onko mielessäsi omintakeinen tarina, joka soveltuu myös nuoremmille lukijoille ja joka poikkeaa jo olemassa olevasta lastenkirjallisuuden valtamerestä?
Myös tämä on kiinnostava pohdinnan paikka: teetkö työksesi tai harrastatko jotakin sellaista, jota voisit hyödyntää aiheen keksimisessä tai käyttää teemana kirjassa?
Kuten huomaat, sinulla on kaikki edellytykset persoonallisen ja joukosta erottuvan lastenkirjan kirjoittamiseen!
Oletko valmis kurkistamaan mistä kaikista osioista hyvä ja kiinnostava lastenkirja syntyy?
Tule – lähdetään katsomaan!
Annika Wellingin lastenkirja Biegga Tuliketun jäljillä julkaistiin Sinisen Jättiläisen kustantamana vuoden 2023 marraskuussa. Kirjasta otettiin samanaikaisesti englanninkielinen painos. Tänä päivänä tarinaa on saatavilla lisäksi italiaksi, saksaksi, ranskaksi ja espanjaksi pohjoisen turisteja varten.
Epäonnistuminen on sana, jota vältellään kuin huonoa säätä. Sanotaan mieluummin, että “ei mennyt suunnitelmien mukaan” tai “otettiin sentään oppia”.
Kirjoittaminen on paon ja paluun taito. Toisinaan tarvitsemme uuden ympäristön, jotta sanat voivat syntyä – ja jotta ne voivat jatkaa kulkuaan sittenkin, kun reissu on ohi.
Linnunlaulun kehdossa, vanhan kirjakaupan yläkerrassa, Tenneseen maaseudulla tai eläväisessä pikkukylässä puikkelehtivan kujan päässä.