Haiku, maailman lyhin runo

Haiku, lyhyesti ūüĆł

Haiku on maailman lyhin runo ja kolmen rivin maailma. Tiettyä tyyliä ja tavumäärää seuraava hetken kuvaus, joka sisältää usein huumoria ja yllättäviäkin käänteitä.

Haikun perimmäisenä tarkoituksena on vangita hetki pieneen tilaan ja silti jättää runsaasti ilmaa mielikuvitukselle.

Haikurunous on erinomainen keino oppia näkemään ja kuvailemaan maailmaa ytimekkäästi; lukijan tulee sisäistää kolmen lyhyen säkeen aikana se hetki, joka pysäytti runoilijan ajattelemaan.

Hyvä tietää

Haikua ei tule sekoittaa aforismiin eikä kielelliseen vertauskuvaan, vaan sillä ilmaistaan aina tapahtumaa tai tunnetta.

Lisäksi haiku (5 Р7 Р5 tavua) kirjoitetaan eri tyyliin kuin tanka, jonka rytmiikka on 5 Р7 Р5 Р7 Р7 tavua. Haiga puolestaan tarkoittaa haikua, joka on yhdistetty valokuvaan.

Haikujen historia

Ensimmäiset haiku-runot kirjoitettiin Japanissa satoja vuosia sitten. Jo tuolloin haiku oli paljon enemmän kuin vain runon muoto; haiku on ennen kaikkea tapa ilmaista itseään.

Vaikka haikua pidetään yhtenä Japanin merkittävimmistä runolajeista, maailman lyhimmän runon suosio ei ole aina ollut yhtä loistelias.

Aluksi toisarvoisena kirjallisuutena ja yksinkertaisina sanaleikkein√§ pidetyt haikut nousivat uuteen arvoon vasta (ja sittemmin yhden tunnetuimmista haikurunoilijoista) Masaoka Shikin (1867‚Äď1902) ansiosta. Tutustu Shikin tuotantoon t√§√§ll√§.

Silti kaikien aikojen suurimapana haikurunoilijana pidet√§√§n Matsuo Bashoota (1644‚Äď1694), joka syntyi k√∂yh√§√§n samuraiperheeseen etel√§isess√§ Japanissa. Alun vitsikk√§ist√§ versioista kasvoi sittemmin syv√§llisi√§ runoja, kuten haikut t√§n√§ p√§iv√§n√§ parhaiten tunnetaan. My√∂s Bashoon tuotantoa voi ostaa Adlibriksen verkkokirjakaupasta.

ūüĖčÔłŹ Katsotaan seuraavaksi, miten haiku kirjoitetaan.

Osan sisältö
0% Suoritettu 0/3 Vaihetta
Vieritä ylös