Valjasta rajaton luovuus

Oletko koittanut kirjoittaa, mutta et saa mitään paperille? Oletko halunnut kirjoittaa, mutta jättänyt homman kesken, koska sanoja ei vain tule?

Oletko aloittanut kirjoittamisen innostuneena mutta lannistunut, koska jäät tekstissäsi jumiin?

Tiedän, kaikki tämä on todella turhauttavaa. Mutta niin käy joskus meille kaikille, myös mestarikirjoittajille.

Puhutaan tietenkin ilkiöstä nimeltä writer’s block eli kirjoitusblokki, aivojumi tai tyhjän paperin kammo.

Tällä kirjoituskurssilla saat käyttöösi tehokkaat työkalut, jotka auttavat sinut tyhjän paperin kammon yli.

Tällä kurssilla et vain opi selättämään tyhjän paperin kammoa, vaan opit eliminoimaan sen lopullisesti.

Valjasta rajaton luovuutesi.

Nauti kirjoittamisesta ilman tyhjän paperin pelkoa.

Jos olet uusi asiakas, kirjoita Käyttäjätunnus*-kohtaan se tunnus, jota haluat käyttää tällä sivustolla.

Maksutiedot

Tilauksesi

Tuote Välisumma
Rajaton luovuus
  × 1
29,00
Välisumma 29,00
Toimitus
Yhteensä 29,00
  • Pankkimaksutavat
    Nordea, S-Pankki, Aktia, POP Pankki, Säästöpankki, Oma Säästöpankki, Ålandsbanken, OP, Danske Bank, Handelsbanken
    Mobiilimaksutavat
    Siirto, MobilePay, Pivo
    Korttimaksutavat
    Visa Electron, Visa, Mastercard

Kun mietit sanaa kirjoittaja, millainen kuva mieleesi piirtyy?

Näetkö toivonsa menettäneen sanasiepon, joka aloittaa ja lopettaa, aloittaa ja taas lopettaa, ja joka lopulta päätyy haahuilemaan kaiken muun paitsi kirjoittamisen parissa?

Jos mieleesi piirtyy tässä vaiheessa positiivinen kuva inspiroituneesta kirjoittajasta, hienoa! Ehkä tyhjän paperin kammo ei ole kohdallasi liian suuri, mutta silti aivojumi-ilkiö saattaa nostaa aina silloin tällöin päätään, käkättää oven raossa, osoittaa sinua sormella ja nauraa.

Koska tyhjän paperin kammo on jokaisen kirjoittajan yleisin ongelma (jonka itse asiassa ei edes pitäisi olla ongelma!), paneudumme sen selättämiseen tällä kurssilla.

Kirjoittamisen ei nimittäin tarvitse olla kärsimystä. Hyvä kirja ei tarvitse syntyäkseen verta, hikeä ja kyyneleitä. Hyvä kirja voi syntyä myös kirjoittamisesta nauttimisesta.

Suurin haastaja, kirjoitusblokki, on sinun itsesi aiheuttama

Hetkinen, siis mitä?

1. Ensimmäiseksi: Jos koko ajan toistat itsellesi, että sinulla on kirjoitusblokki, myös aivosi asemoituvat uskomaan niin: “Hei, meillä on kirjoitusblokki! Nyt ei ainakaan kirjoiteta! Lopetetaan heti, ei edes aloiteta!”

2. Toiseksi: mitä enemmän ja useammin toistat itsellesi, että sinulla on kirjoitusblokki, sitä varmemmin kirjoittamisen aloitus venyy.

3. Kolmanneksi: mitä kirjoitusblokilla lopulta edes tarkoitetaan?

Monille kirjoitusblokki tarkoittaa, ettei juuri sellaista tekstiä synny, millaista haluttaisiin kirjoittaa. Ja kun rima on valmiiksi näin korkealla, paperi jää varmuudella tyhjäksi. Et saa sanoiksi sitä, mitä näet mielessäsi.

Ja onhan se turhauttavaa.

Kirjoitusblokki ei kuitenkaan ole oikea termi kuvaamaan haastettasi.

Haasteesi piilee siinä, että yrität haukata kerralla liian suuren palan valmiiksi syntynyttä kakkua. Kakkuhan pitää ensin leipoa ja vasta sitten koristella, niin on myös tekstin kohdalla.

Meistä todella harva kirjoittaa valmiiksi kaunista tekstiä. Meistä kukaan ei taio kakkua valmiiksi ilman tarvittavia ainesosia ja vaiheita.

Ensimmäinen askel tyhjän paperin kammon selättämiseen on yksinkertaisesti se, ettet enää koskaan käytä sanoja kirjoituskammo, aivojumi tai tyhjän paperin pelko. Et myöskään käytä mitään muita niiden variaatioita, jotka kenties unohdan mainita.

Mieti nyt, mitä kirjoittajan elämässäsi tapahtuisi, jos poistaisit nämä termit sanavarastostasi. Kokonaan. Mitä jos et enää koskaan sanoisi näitä sanoja ääneen, et edes mielessäsi?

Kaikki alkaa siitä, mihin itse uskot

Jos uskot kirjoitusblokkiin, hyväksyt asian todeksi – ja jätät kirjoittamatta.

On toki totta, että inspiraatio toisinaan katoaa. Inspiraation katoaminen ei kuitenkaan liity kirjoitusblokkiin. Kirjoittamisen ei kuulu aina olla helppoa, sillä muutenhan kaikki olisivat mestarikirjoittajia!

Mutta jos asennoidut siihen, että pyrit muuttamaan ja muokkaamaan mielikuvaasi kirjoittamisesta, olet jo askeleen pidemmällä haasteen selättämisessä.

"Minulla on kirjoitusblokki."
Kolme vahvaa sanaa, joita vahvempia kirjoittajalla tuskin on.

Mitä jos nyt poistaisit tuon fraasin sanavarastosta lopullisesti, etkä käyttäisi sitä enää ikinä.

“Ylioptimistista!” saatat miettiä. Mutta anna kun demonstroin sinulle, miksi fraasin poistaminen omasta sanavarastosta todella merkitsee niin paljon, kuin väitän, ja miksi näin helpolla tavalla on niin massiiviset ja positiiviset seuraukset.

Syyt tulevat tässä:

— Sinä itse olet itsesi pahin manipuloija.
— Sinä itse luot itsellesi esteitä, ei kukaan muu.
— Kukaan muu paitsi sinä itse ei aseta sinulle kirjoitusblokkia.

Jostain syystä tuntuu, että kirjoitusblokkia ja siitä kertomista jotenkin ihannoidaan. “Ei voi olla oikea kirjoittaja, jos ei koe tyhjän paperin kammoa.“

Huttua!

Tyhjän paperin kammo tarkoittaa ainoastaan sitä, ettet saa kirjoitettua juuri sellaisia sanoja, kuin haluat kirjoittaa.

Aivan paskaa tekstiähän voit kirjoittaa vaikka koko päivän. Tekstin ei tarvitse olla hyvää eikä siinä tarvitse olla järjen hiventäkään. Tuo teksti ei toki ehkä edes liity siihen aiheeseen, josta haluaisit kirjoittaa. Ja silti voit kirjoittaa tuon tekstin.

Blokki ei siis estä kirjoittamisesta, se estää ainoastaan tietyn tyyppisen tekstin syntymisen.

Kukaan ei halua kirjoittaa huonoa tekstiä ja julkaista huonoa romaania. Huono teksti ja huonot palautteet ovat jokaisen kirjoittajan pahin painajainen.

Ei siis mikään ihme, että tyhjä paperi pelottaa meitä, sillä huoli on ihan aiheellinen.

Mutta edelleen, kirjoitusblokin vallassa yrität vain haukata liian suuren palan valmiiksi syntynyttä kakkua. Unohdit hankkia ainekset, leipoa kakun ja koristella sen.

Kirjoittajan blokki on ainoastaan pelkotila huonosta tekstistä

Nyt voitkin kysyä itseltäsi..

.. kuinka usein olet kirjoittanut valmiiksi niin hyvää tekstiä, että sen voisi julkaista sellaisenaan.

Uskon nimittäin, että olet ennenkin hienosäätänyt sanoja, kääntänyt ja vääntänyt lauserakenteita, pyyhkinyt ja kirjoittanut uudestaan, korvannut virkkeitä uusilla.

Kammosi kirjoittamiseen saattaa nyt kummuta siitä, että käsissäsi on sinulle rakas tai niin hyvä aihe, että haluat saada aikaan vain parasta.

“Teksti ei ole tarpeeksi jännittävää, dynaamista tai dramaattista.”
Ei varmasti heti ensi yrittämältä olekaan.

“Tämä tarina on kerrottu ennenkin.”
Ja niin on kirjoitettu jokainen maailman tarina. Yksikään bestseller ei ole täysin uniikki. Kaikki teokset noudattavat sitä samaa kaavaa, jonka käymme läpi Romaanin kirjoittaminen -kurssilla.

“Tekstini ei ole tarpeeksi uraauurtavaa, nokkelaa, mukaansatempaavaa.”
Yrititkö taas taikoa kakun valmiiksi?

Haluatko kuulla salaisuuden?

Loppujen lopuksi kirjoitusblokin taustalla on pelko siitä, ettemme ole riittävän hyviä kirjoittajia. Mutta kuten tiedät, kirjoittamista voi opiskella. Hyväksi kirjoittajaksi ei synnytä, hyväksi kirjoittajaksi opitaan.

Tekstissäsi tulee aina olemaan kohtia, joiden toivot olevan parempia. Silti mitään tekstiä ei voi hieroa loputtomiin. Muutoin tekstiä ei koskaan julkaista.

Joskus on vain pakko lopettaa. Päättää, että nyt tuli valmista.

Ajattele siis itsesi taiteilijana, ja ole kiitollinen siitä, että mielesi tavoittelee jotain suurempaa – sellaista, mikä syntyy paperille, kun vain kirjoitat ja kehityt kirjoittamisessa. Sanat kyllä löytävät paikkansa, kun uskot itseesi ja tiedostat, että kaikki johtuu vain huonon tekstin pelosta.

Iloisia uutisia! Huonon tekstin korjaaminen hyväksi ei ole mikään ongelma!

Se on ainoastaan haaste, jonka voittamiseen löytyy paljon hyviä työkaluja. Ja näitä työkaluja käymme läpi tällä kurssilla.

Muistutan vielä, ettei täydellistä kirjaa eikä edes täydellistä novellia, raapaletta tai säeromaania ole olemassa. Jokainen kirjoittaja olisi varmasti halunnut lisätä tekstiin jotain. Kirjoituslajeissa meitä kuitenkin rajoittavat tietyt tavat, kuten vaikkapa novellin tai säeromaanin pituus, henkilöiden määrä, dialogin osuus. Myös se (kuten aluksi omalla kohdallani tuskailin), kuinka paljon lyyriseen proosaan uskaltaa sisällyttää faktaa, ilman ettei teos muutu tietokirjaksi.

Täydellisyys ei ole saavutettavissa. Kun päästät irti tästä ajatuksesta, voit nauttia kirjoittamisesta täysillä.

Juuri tuon ajatuksen haluan sinun sisäistävän tällä kurssilla.

Täydellisyys ei ole saavutettavissa, joten heitä se toive ulos ikkunasta.

Ja muista, että epäily ja pelko ovat aina osa kirjoitusprosessi, ja että meidän on vain kirjoitettava tiemme niiden läpi.

Kurssin aikana esitellyt työkalut on suunniteltu auttamaan sinua niin, että voit omaksua ja soveltaa teksteissä tätä uutta ajattelutapaa. Näiden työkalujen avulla vapautat itsesi perfektionismin kahleista.

Oletko valmis aloittamaan?

Scroll to Top