Draamankaari – tarinankerronan perusta
Kirjan kirjoittaminen » Draamankaari
Draamankaari on tarinankerronnan perusrakenne, joka kuvaa juonen kehitystä ja jännitteen rakentumista tarinassa.
Draaman kaaren vaiheet
Draamankaari koostuu kuudesta osasta:
- johdanto
- konfilkti
- kliimaksi
- ratkaisu
- häivytys
- epilogi.
Kuusi vaihetta avattuna
Käydään seuraavaksi läpi tiiviit kuvaukset kustakin vaiheesta. Tämän jälkeen pääset katsomaan esimerkin kuvitteellisesta elämäkerrasta sekä kirjoittamaan elämäkertasi draaman kaaren.
Näytelmistä ja elokuvista tuttu prologi – alkusanat, esipuhe tai lyhyt johdanto – sopii myös kirjallisuuteen. Paneudutaan kuitenkin tähän seuraavassa jaksossa, joten siirrytään suoraan varsinaiseen draaman kaareen.
1) Johdannossa esitellään tarinan henkilöt, heidän välisensä suhteet sekä aloitustilanne.
2) Ristiriitatilanne eli konflikti tekee tarinasta mielenkiintoisen. Konflikti voi olla joko ulkoinen eli kahden tai useamman henkilön välinen tai päähenkilön henkilökohtainen kamppailu itseään vastaan. Sisäinen kamppailu voi esiintyä pelkona, epävarmuutena tai traumana. Tällaisen esimerkin löydät Netflixin minisarjasta The Queen’s Gambit, jossa päähenkilö Elizabeth “Beth” Harmon toimii itse itsensä antagonistina eli päävastustajana.
Konflikteja voi olla useampi (ja niitä usein onkin hyvissä tarinoissa), mutta kliimakseja on aina vain yksi.
3) Seuraavaksi, hieman tarinan puolivälin jälkeen, tapahtuu kliimaksi, juonen jännittävin kohta. Kliimaksissa konflikti alkaa ratketa, ja lukijat palkitaan vastauksilla kysymyksiin ja odotuksiin.
4) Loppuratkaisussa konflikti on ratkennut ja avoimet kysymykset täytetty.
5) Lopuksi tulee häivitys, jossa kaikki saa merkityksen, paitsi silloin, jos loppu on avoin, esimerkiksi jatkokertomus.
6) Elokuvista tuttu epilogi, jälkisanat, voi vielä naulata tarinan. Kovien kansien välistä jälkisanoja voi lukea etenkin kertovista tietokirjoista ja historiallisista romaaneista.
Harjoittele draamankaaren kirjoittamista
Harjoittele draaman kaaren kirjoittamista. Kokeile ideoida teoksen rakenne, mutta älä ota tästä mitään paineita. Tämä on vain yksi harjoitus kirjoittajan polullasi.
Tee tämä ihan pienesti. Sinun ei tarvitse kirjoittaa kymmeniä sivuja liuskoja. Ihan muutama virke riittää.
Kopioi alla olevat kohdat ja liitä ne työtiedostoosi. Täydennä sitten jokaista kohtaa muutamalla virkkeellä. Päähenkilönä voit käyttää juuri luomaasi hahmoa.
Minkälainen tarina sinulle alkaa luonnostua?
- prologi (vapaaehtoinen): …
- alkusysäys: …
- esittely: …
- syventäminen: …
- ristiriitojen kärjistyminen: …
- ratkaisu: …
- häivytys: …
- epilogi (vapaaehtoinen): …
Esimerkki draamankaaresta
1. Alkysysäys
Rikoskomisario Leena Hämäläinen sai puhelun: keskustassa oli tapahtunut murha. Uhri oli hämärästä taustasta tunnettu liikemies, joka oli menettänyt henkensä epämääräisten liiketoimien keskellä. Koska mies oli aiemmista kuulusteluista tuttu, Leena päätti ottaa tapauksen henkilökohtaiseksi tehtäväkseen.
2. Esittely
Komisario Hämäläinen saapui rikospaikalle, jossa poliisin eristysnauha erotti murhapaikan uteliaista kurkkijoista. Tutkiessaan aluetta hän tapasi rikosteknikko Antti Virtasen. Haastettalut alkoivat. Ensimmäinen vihje oli pulveria sisältänyt kirje, joka viittasi kiristyksiin ja salaisuuksiin liikemiehen menneisyydessä. Kirje toimitettiin labraan.
3. Syventäminen
Tutkimukset syvenivät, Leena löysi ja todensi uhrin yhteydet alamaailmaan. Kävi ilmi, että liikemies oli ollut monien velkojen piirittämä. Pulveri oli paljastunut tappavaksi yhdistelmäksi myrkyllisiä aineita. Teknikoiden paljastama sähköpostiviestittely paljasti yhteydet paikalliseen rikollisjohtajaan, ja Leena oli varma, että kyseessä oli suunniteltu murha.
4. Ristiriitojen kärjistyminen
Leenan tutkinta uhkasi paljastaa syvälle Porvoon ytimeen juurtuneen mafiatoiminnan, ja pian hän huomasi olevansa itsekin vaarassa: joku lähetti hänelle uhkauskirjeen. Pulveri ei ollut tappavaa, mutta sai aikaan hengenahdistuksen. Tutkinta olisi lopetettava, tai hänelle kävisi samoin kuin liikemiehelle, kirjeessä uhattiin. Erään työillan päätteeksi mustiin pukeutuneet miehet seurasivat häntä, ja Leena tajusi, että tapauksen takana oli jotain paljon suurempaa kuin pelkkä yhden liikemiehen kuolema.
5. Ratkaisu
Leena sai apua rikosteknikko Antilta, ja yhdessä he onnistuivat löytämään ratkaisevan todisteen – turvakameran tallenteen, joka paljasti todellisen murhaajan. Yllättäen syyllinen paljastui uhrin liikekumppaniksi, joka oli järjestänyt murhan saadakseen kaiken vallan itselleen. Jännittävä takaa-ajo päättyi rikollisjohtajan pidätykseen, ja mafiaverkko alkoi purkautua.
6. Häivytys
Rikolliset saatiin oikeuden eteen, ja Leena tunsi helpotusta ratkaistuaan tapauksen. Kello löi jälleen puoltayötä, mutta tällä kertaa kaupungissa vallitsi rauha. Leena katseli yöllistä kaupunkia tietäen, että hänen työnsä oli vasta alussa. Jengiläisiä oli vielä vapaalla. Oli isojen pomojen alaisia pikkupomoja, jotka janosivat kostoa. (Etenkin dekkarit tapaavat olla sarjoja, ja siksi loppu on avoin.)
Sinun vuorosi!
Näillä vinkeillä voit kokeilla, millainen draamankaari sinun kynästäsi syntyy.
Kirjoittamisen iloa!
Mitä haluaisit lukea seuraavaksi?
Suosituimmat kirjoituskurssimme
Etsitkö omaa ääntäsi kirjoittajana? Luovan kirjoittamisen kurssi auttaa sinua tunnistamaan tavoitteesi ja sanoittamaan ajatuksesi tavalla, joka tuntuu aidosti omalta. Saat inspiroivia tehtäviä, jotka avaavat kirjoituslukkoja ja kuljettavat sinut uusille poluille. Kurssi sisältää ammattimaisen palautteen, joka auttaa sinua kehittymään ja hiomaan tyyliäsi.
Kynän ja paperin baletti on luovan kirjoittamisen jatkokurssi, jolla syvennät taitojasi ja hiot tekstejäsi yksityiskohtia myöten. Teet monipuolisia harjoituksia ja saat yksilöllistä palautetta – molemmat auttavat sinua täydentämään tyyliäsi ja kirjoittamaan vaikuttavia tekstejä. Voit osallistua kurssille, vaikka et olisi käynyt Luovan kirjoittamisen kurssia.
Sinä haluat kirjoittaa kirjan. Ehkä olet jo aloittanut käsikirjoituksen parissa, ehkä olet pyöritellyt ideaa vuodesta toiseen tietämättä, miten aloittaa. Tässä kohtaa moni luovuttaa. Sinä et. Romaanin kirjoittamisen kurssilla seuraat selkeää, askel askeleelta etenevää suunnitelmaa, joka auttaa sinua toteuttamaan ideasi valmiiksi käsikirjoitukseksi.
Kaikilla meillä on tarina. Mutta kuka sen kertoo, jos et sinä? Elämäkertakurssilla kaivat esiin sen, mikä oli totta, myös sen, mikä olisi voinut olla. Tällä kurssilla kaikki elämässä koettu muotoillaan uudestaan, leikataan irti ja liimataan takaisin, sanotaan kaunistelematta, mutta kauniisti. Ei kysytä, saako näin kirjoittaa, vaan kirjoitetaan.
Luonto on mukana lähes jokaisessa tarinassa ja kirjallisuuden genressä. Vuodenkierto-luontokirjoituskurssilla opit tulkitsemaan luontoa väkevällä, vahvalla ja kauniilla tavalla. Pääset lataamaan seitsemän luontosanastoa luovan kirjoittamisen tueksi, lisäksi kurssi sisältää palautteen tekstistäsi.
Haikuissa jokainen tavumuutos on merkityksellinen – jokainen tauko kertoo enemmän kuin sanat itse. Haikumieli-kurssilla astut japanilaisen runouden lempeälle polulle ja opit tavan katsoa maailmaa niin, että pieninkin hetki voi olla kokonainen kertomus. Lataat käyttöösi saijiki-sanakirjan ja opit käyttämään kigoja haikujesi tukena.