Kirjoituskilpailut 2022

Kirjoituskilpailut

Tunnistat aktiiviset kirjoituskilpailut vihreästä otsikosta.

Päivitetty:

 • 8.5.2022, lisätty 3 uutta kilpailua
 • 29.4.2022, lisätty 1 uusi kilpailu
 • 28.4.2022, lisätty 2 uutta kilpailua
 • 12.4.2022, lisätty 7 uutta kilpailua

Päivitämme tätä sivua aina, kun saamme tiedon uudesta kirjoituskilpailusta. Voit halutessasi vinkata kilpailusta lähettämällä meille viestiä osoitteeseen: info@kirjoittaminen.fi

Tältä sivulta löydät kootusti  Suomessa järjestettävät kirjoituskilpailut sekä linkit kirjoituskilpailuja järjestävien tahojen omille sivuille. Kunkin kilpailuilmoituksen yhteydessä on lainattu tai referoitu alkuperäisen julkaisijan kilpailuilmoitusta. Tarkemmat tiedot löydät kunkin kilpailun yhteyteen lisätystä lue lisää -linkistä.

Kirjoituskilpailut on listattu kuukausittain.

Tammikuu

"Lauantaina 1.4.2052"

Tyylilaji: Kirjoituskilpailu yläasteikäisille nuorille
Aihe: Tulevaisuus
Määräaika: Päättynyt
Järjestäjä: Paltta ry

Kirjoittajayhdistys Paltta ry järjestää valtakunnallisen lasten ja nuorten kirjoituskilpailun yläkoulu-ikäisille nuorille teemana tulevaisuus.

Lue lisää ja osallistu »

Ihanat kirjat -kirjoituskilpailu

Tyylilaji: Romaani
Aihe: Viihteellinen romaanikäsikirjoitus
Määräaika:
Päättynyt
Järjestäjä: Supla

Otava, Karisto, Supla ja Otavan Kirjasäätiö julistavat Ihanat kirjat -kirjoituskilpailun, jossa etsitään uutta viihdekirjallisuuden tähteä ja tunteita herättävää romaanikäsikirjoitusta. Aihe on vapaa, ja tyyli voi olla esimerkiksi feel-goodia, maalaisromantiikkaa, huumoria, historiallista romantiikkaa, chick litiä tai romanttista jännitystä.

Käsikirjoitus tulee jättää viimeistään 31.1.2022 osoitteessa supla.fi/haluatkokirjailijaksi

Helmikuu

Ihme ja kumma (peruttu)

Tyylilaji: Proosa
Aihe: Ihme ja kumma
Määräaika:
28.2.-15.5.2022
Järjestäjä: Outopia

Koko perheen Outopia-tapahtuma julistaa täten kahdennentoista valtakunnallisen kirjoituskilpailun!
Sen teemana on ihme ja kumma. Vähän sci-fi hengessäkin. Maailma on täynnä ihmeitä kuten ufot, alienit, kummitukset, taruolennot, tai ihan vain arkisia ihmeitä ja kummia juttuja.

Kirjoita oma tarinasi ihmeestä ja kummasta!

Lasten tarinat -sarja (alle 12-vuotiaat)
Nuorten tarinat -sarja (12-20-vuotiaat)
Aikuisten tarinat -sarja (21 täyttäneet)

Lisätiedot »

Pullopostia mereltä

Tyylilaji: Lyhytproosa
Aihe: Meri
Määräaika:
Päättynyt 
Järjestäjä: Kotkan meripäivät

Meripäivien kirjoituskilpailu on valtakunnallinen ja kaikille avoin kirjoituskilpailu, jonka teemana on meri. Kilpailuun voi osallistua lyhytproosalla. Lyhytproosaksi määritellään novellit, muistelmat, esseet, kertomukset. Kirjoitusten tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä.

Kilpailuun osallistuvien tekstien tulee olla A4-arkeille, vain yhdelle puolelle koneella kirjoitettuja. Tekstien maksimisivumäärä on 12 liuskaa/30 000 merkkiä. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat liuskat on numeroitava. Kirjoituksella tulee olla nimi. Käsinkirjoitettuja tekstejä ei hyväksytä. Sama kirjoittaja voi osallistua kilpailuun vain yhdellä tekstillä. Kilpailutöitä ei palauteta, joten niistä on syytä ottaa kopio omaa käyttöä varten.

Lue lisää ja osallistu »

Vitsaus

Tyylilaji: Runo
Aihe: Vitsaus
Kilpailuaika:
24.2.-30.4.2022
Järjestäjä: Vapaamuotoinen Gottlund-työryhmä yhteistyössä Juvan kirjasto- ja kulttuuripalveluiden kanssa

Yhdeksännen Gottlund-runokilpailun teemana on vitsaus ja päätuomarina Jonna Nummela eli Nihkee Akka. Teemaa on mahdollista tulkita väljästi ja monitahoisesti.

Lue lisää ja osallistu »

Pirkanmaan kirjoituskilpailu

Tyylilaji: Lyriikka
Kilpailuaika:
Päättynyt 
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto

Tampereen kaupunginkirjaston vuosittain järjestämään kilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen.

Pirkanmaan kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa: proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samanaikaisesti. Kummankin sarjan voittaja palkitaan 1 000 euron rahapalkinnolla. Lisäksi jaetaan kunniamainintoja.

Lue lisää ja osallistu »

Maaliskuu

Tivoli

Tyylilaji: Kaunokirjallisuus
Teema: Tivoli
Määräaika: 1.3.–30.9.2022
Järjestäjä: Reuna Publishing House Oy, PRO Kaakon kirjamessut ry, Kymi Libri 2023 -kirjamessut

Kilpailuun osallistutaan suomenkielisellä kaunokirjallisella tekstillä, jonka kantavana aiheena, tavalla tai toisella, on tivoli. Teksti voi olla lyhyttä proosaa, pakina, runo tai vaikkapa sävellettäväksi sopivat laulun sanat.

Lue lisää ja osallistu »

Korpin kirjoituskilpailu

Tyylilaji: Novelli
Teema: Lintu
Määräaika: Päättynyt
Järjestäjä: Kulttuuriyhdistys Korppo, Usva-verkkolehti

Kulttuuriyhdistys Korppi ja Verkkolehti Usva julkistavat novellikilpailun teemalla lintu. Mistä sielulinnut tulevat, ja mitä ne oikeasti tarkoittavat? Onko tulevaisuudessa enää lintuja vai ainoastaan ihmisten rakentamia konstruktioita? Miten lintu voi muuttaa todellisuuden toiseksi?

Haussa ovat spekulatiivisen fiktion (kuten tieteiskirjallisuus, fantasia, kauhu, uuskumma, maaginen realismi) piiriin kuuluvat novellit.

Lue lisää ja osallistu »

J. H. Erkon kirjoituskilpailu

Tyylilaji: Proosa
Aihe: J. H. Erkon kirjoituskilpailu
Määräaika: Päättynyt
Järjestäjä: J.H. Erkon kirjoituskilpailu

J. H. Erkon kirjoituskilpailuun voivat osallistua vuonna 1992 syntyneet tai sitä nuoremmat kirjoittajat, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan tai tehneet kustannussopimusta. Kilpailun järjestävät Suomen Nuoriso-opisto, Suomen Nuorisoseurat sekä Nuoren Voiman Liitto.

Lue lisää ja osallistu »

Runo on vapaa

Tyylilaji: Runous
Aihe: Topeliuksen jalanjäljissä
Määräaika: Päättynyt 
Järjestäjä: Topelius-Seura ry

Topelius-Seura ry järjestää valtakunnallisen runokilpailun 13–19-vuotiaille nuorille.

Runo on vapaa – Dikten är fri -kirjoituskilpailu käynnistyy 1. tammikuuta 2022 ja päättyy 31. maaliskuuta 2022. Palkinnonsaajat julkistetaan toukokuussa 2022. Runokilpailu on kaksikielinen eli kilpailuun voi lähettää omia runojaan sekä suomeksi että ruotsiksi.

Runojen ja lorujen toivotaan ammentavan innoitusta Topeliuksen laajasta ja monipuolisesta lastenkirjallisuudesta ja runoudesta, mutta lentävän vapaina nykylapsen ja -nuoren maailmaan liittyvissä tunnelmissa ja aihepiireissä. Topelius itse sai runoihinsa innoitusta erityisesti luonnosta, kotiseudusta, historiasta ja ihmiselämästä. Hän oli taitava käsittelemään aiheitaan niin menneisyyden, oman aikansa kuin tulevaisuudenkin näkökulmasta.

Lue lisää ja osallistu »

Huhtikuu

Tutkitko ötököitä?

Tyylilaji: Populaarinen tiedekirjoitus
Kenelle: Tutkijat ja opiskelijat
Aihe: Ötökät
Määräaika: 31.8.2022
Järjestäjä: Ötökkäakatemia

Tutkitko ötököitä, eli hyönteisiä, hämähäkkejä, tai muita selkärangattomia? Siinä tapauksessa tämä kilpailu on sinulle!

Lue lisää ja osallistu »

Majaoja-näytelmäkirjoituskilpailu kesäteatteriteksteille

Tyylilaji: Näytelmä
Kenelle: Kaikille
Aihe: Näytelmä
Määräaika: Näytelmätekstien ja kilpailuilmoittautumisten tulee olla perillä 31.7.2022
Järjestäjä: Majaoja-säätiön hallitus
Tekstin toimittaminen: Sähköposti + ilmoittautumislomake

Majaoja-säätiö julistaa uusien kesäteatterinäytelmien kirjoituskilpailun ennen julkaisemattomille teksteille. Näytelmässä on mahdollista käyttää myös musiikkia. Kilpailu on avoin kaikille.

Säätiö lähettää näytelmätekstit nimimerkillä varustettuna säätiön valitsemille tuomareille. Tuomareina toimivat Hanna Suutela, Antti Lattu, Sirkku Peltola ja Yrjö Juhani Renvall. Majaoja-säätiön hallitus valitsee palkittavat tuomariston esityksen mukaan. Tekijänoikeudet säilyvät kirjoittajalla.

Näytelmätekstien ja kilpailuilmoittautumisten tulee olla perillä 31.7.2022 mennessä. Vain ohjeiden mukaan ja määräajassa toimitetut kilpailuilmoittautumiset huomioidaan.

Voittajat julkistetaan marraskuun 2022 loppuun mennessä. Säätiö jakaa kaksi palkintoa: 1. palkinto 6.000 euroa ja 2. palkinto 3.000 euroa. Majaoja-säätiö tulee tukemaan jommankumman voittajanäytelmän esittämistä 2025 mennessä. Valittu teatteri päättää esitettävän näytelmän.

Tekstin lähetysohjeet

Nimimerkillä varustetut näytelmätekstit lähetetään pdf-tiedostona osoitteeseen ritva.tiainen@majaoja-saatio.fi. Tämän lisäksi kilpailuun osallistujat täyttävät kilpailuilmoittautumisen.

Lue lisää ja osallistu »

Aika jättää jälkensä

Tyylilaji: Runo, novelli, kertomus, näytelmä
Kenelle: Kaikille
Aihe: Tapahtuma, joka jättää jälkensä
Määräaika: 15.4.–15.9.2022
Järjestäjä: Lapin Kirjallisuusseura ry
Tekstin toimittaminen: Sähköpostilla tai kirjeellä

Kirjoita mielikuvitukseen tai tositapahtumiin perustuva teksti (runo, novelli, kertomus, näytelmä), joka liittyy tapahtumaan, joka jättää jälkensä, on jättänyt jälkensä tai tulee jättämään jälkensä.

Palkinnot: 1. sija 400 €, 2. sija 100 €, 3. sija 100 €

Saat osallistua enintään kahdella ennen julkaisemattomalla tekstillä, jonka pituus on 2-5 liuskaa (fonttikoko 12, riviväli 1,5). Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä.

Kirjoituskilpailun voittajista päättää nelijäseninen raati, joka päättää myös julkaistavat tekstit. Voittajat ja mahdolliset kunniamaininnan saajat julkistetaan Lapin Kirjallisuusseuran Tekijöiden päivänä 26.11.2022 Rovaniemellä. Osallistuessasi kilpailuun annat luvan tekstisi julkaisuun Lapin Kirjallisuusseuran foorumeilla.

Tekstin lähetysohjeet

Sähköpostilla:  lapinkirjallisuusseura@gmail.com

 • Merkitse kilpailutekstiin nimimerkkisi.
 • Kirjoita sähköpostiviestin otsikoksi”Aika jättää jälkensä”.
 • Kirjoita viestiosioon nimimerkkisi, nimesi ja yhteystietosi.
 • Liitä kilpailuteksti viestiin liitetiedostona pdf-muodossa.
  Inspiroivia kirjoitushetkiä!

Kirjeenä
Runohuone, Valtatie 44, 99100 Kittilä

 • Merkitse kilpailutekstiin nimimerkkisi.
 • Kirjoita kuoreen merkintä ”Aika jättää jälkensä”.
 • Liitä mukaan samalla nimimerkillä varustettu suljettu kuori, joka sisältää nimesi ja yhteystietosi.

Lue lisää ja osallistu »

Turvallisuus on...

Tyylilaji: Vapaa
Kenelle: Lapsille ja nuorille – kaikille Suomen ala- ja yläkoululaisille
Aihe: Turvallisuus
Määräaika: 1.4.–30.4.2022
Järjestäjä: Lastenoikeudet

Lapsen oikeuksien viestinnän vuoden 2022 teema on lapsen oikeus turvallisuuteen. Jokaisella lapsella on oikeus elää ja kasvaa turvassa. Maailman ollessa jatkuvassa murroksessa on erityisen tärkeää kuunnella lasten ja nuorten omia näkemyksiä ja kokemuksia turvallisuudesta.

Kutsumme lapset ja nuoret mukaan kirjoituskilpailuun kertomaan ajatuksiaan siitä, mitä turvallisuus on ja miten se heidän elämässään toteutuu, jotta me aikuiset ymmärtäisimme paremmin, mitä turvallisuus lapsille ja nuorille eri ympäristöissä on ja miten voimme sitä vahvistaa. Tekstit voivat olla suomen tai ruotsin kielellä. Parhaat kirjoitukset palkitaan.

Lue lisää ja osallistu »

Alajärven kirjaston runokilpailu

Tyylilaji: Runo
Kenelle: Sarjat lapsille (alle 12-vuotiaat), nuorille (13-18-vuotiaat) ja aikuisille (yli 18-vuotiaat)
Aihe: Luonnossa
Määräaika: 30.4.2022
Järjestäjä: Alajärven kirjasto

Mikä paikka luonnossa on sinulle erityisen tärkeä? Mitä muistoja, tunnelmia, tuoksuja tai värejä sinussa herää luonnossa liikkuessa Runokilpailun teema antaa vapaat kädet inspiroitua luonnosta ja omista luontokokemuksista.

Lue lisää ja osallistu »

Toukokuu

Sotkamo-aiheinen novellikirjoituskilpailu

Tyylilaji: Novelli
Aihe: Sotkamo
Määräaika: 31.5.2022
Järjestäjä: Sotkamon kunta
Pääpalkinto: 1000 €

Sotkamon kunta julkistaa kaikille avoimen novellikirjoituskilpailun pitäjän täyttäessä 375 vuotta. Novellien tulee sijoittua Sotkamoon tai liittyä Sotkamoon tai sotkamolaisuuteen. Valitut novellit julkaistaan Sotkamon kunnan kustantamassa novellikokoelmassa, joka ilmestyy Sotkamossa järjestettävillä Kainuun kirjamessuilla 11.–13.11.2022.

Lue lisää ja osallistu »

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto (alkaa 15.5.)

Tyylilaji: Spekulatiivinen fiktio
Aihe: Ei mainintaa
Määräaika: 15.5.–15.8.2022
Järjestäjä: Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto & Oulun kirjailijaseura ry

Kilpailu on avoin kaikille kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet ja antologiat eivät ole este kilpailuun osallistumiselle, mutta kilpailuun lähetettävien töiden tulee olla ennen julkaisemattomia ja palkitsemattomia (koskee myös omakustanteita ja antologioita).

Kirjoituskilpailun aiheena on spekulatiivinen fiktio, joka käsittää kaiken sellaisen kirjallisuuden, jossa realismin rajoja rikotaan. Spekulatiivinen fiktio kuvaa arkitodellisuudesta poikkeavaa vaihtoehtoista maailmaa. Lajityyppi sulkee sisäänsä esimerkiksi fantasian, scifin ja yliluonnollisen kauhun, mutta ei rajaudu näihin.

Lue lisää ja osallistu »

Kirjoituskutsu Varjorikkoon

Tyylilaji: Novelli (arvosteluja, esseitä ja muita asiatekstejä saa tarjota)
Aihe: Spekulatiivinen fiktio
Määräaika: 20.5.2022
Järjestäjä: Varjorikko

Varjorikko hakee tekstejä vuoden 2022 ensimmäiseen numeroonsa.

Teema on vapaa, kunhan tarjottu novelli edustaa lehden tyylilajeja, spekulatiivisen fiktion genrejä. (Myös arvosteluja, esseitä ja muita asiatekstejä pyritään julkaisemaan mahdollisuuksien mukaan.)

Lue lisää ja osallistu »

Satu lapsille

Tyylilaji: Satu lapsille, myös saturunot tervetulleita
Kenelle: Entisen Turun- ja Porin läänin alueella asuvat kirjoittajat.
Määräaika: 31.5.2022 (palautus postitse)
Järjestäjä: Lounais-Suomen kirjailijat

Varjorikko hakee tekstejä vuoden 2022 ensimmäiseen numeroonsa.

Teema on vapaa, kunhan tarjottu novelli edustaa lehden tyylilajeja, spekulatiivisen fiktion genrejä. (Myös arvosteluja, esseitä ja muita asiatekstejä pyritään julkaisemaan mahdollisuuksien mukaan.)

Lue lisää ja osallistu »

Oletko haaveillut romaanin kirjoittamisesta? Tutustu tähän kurssiin!

Kesäkuu

Sano se sanoin

Tyylilaji: Proosa
Aihe: Sanallistaminen (sokealle)
Määräaika: 20.6.2022
Järjestäjä: Päijät-Hämeen Näkövammaiset ry.

Kilpailutekstien otsikointi on vapaa, mutta haettavien tekstien tarkoituksena on kuvailla jokin asia niin kuin kertoisi siitä sokealle. Millainen on lapsuuden rakkain leikkipaikka, matka jonnekin tai vaikuttava juuri sinua koskettava maalaus? Maailmassa on paljon kuvailtavaa!

Lue lisää ja osallistu »

Muusa

Tyylilaji: Runo tai proosa
Aihe: Terveys
Määräaika: 26.6.2022 
Järjestäjä: Huutomerkki ry

Perinteiseksi muotoutunut Muusa-kirjoituskilpailu on käynnissä. Kilpailun järjestäjänä toimii sanataideyhdistys Huutomerkki ry. Kilpailussa haetaan jälleen lahjakkaiden kirjoittajien kaunokirjallisia tuotoksia. Tämän vuoden aihe on Terveys. Koronapandemian ravistelemassa maailmassa ihmisten hyvinvointi ja jaksaminen ovat korostuneet entisestään. Kirjoituskilpailun kautta toivomme moniäänisiä kirjoituksia aiheen tiimoilta.

Lue lisää ja osallistu »

Elokuu

Ilo-selkokielinen novellikilpailu

Tyylilaji: Selkokielinen novelli nuorille tai aikuisille
Aihe: Ilo
Määräaika: 14.8.2022
Järjestäjä: Kehitysvammaliitto

Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Oppimateriaalikeskus Opike julistavat Ilo-kirjoituskilpailun Kehitysvammaliiton 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kilpailuun voi osallistua selkokielisellä novellilla, jota ei ole julkaistu aiemmin. Novellin aiheena on ilo ja ajateltuna lukijana selkokieltä tarvitseva nuori aikuinen tai aikuinen.

Ilo-kirjoituskilpailu on valtakunnallinen ja kaikille avoin. Kilpailussa on raati, joka valitsee voittajanovellin. Sen kirjoittaja palkitaan 500 eurolla. Lisäksi raati valitsee noin 10 muuta novellia, joiden kirjoittajat saavat kukin 200 euroa. Opike julkaisee voittajateksteistä selkokielisen novellikokoelman.

Lue lisää ja osallistu »

Otavan nuortenromaanikilpailu (alkaa 1.8.)

Tyylilaji: Romaani
Aihe: Realismi
Määräaika: 1.8.2022–1.11.2022
Kenelle: Kaikille 18 vuotta täyttäneille kirjoittajille, jotka eivät ole ennen julkaisseet kaunokirjallista teosta nuorille. 
Järjestäjä: Kustannusosakeyhtiö Otava ja Otavan Kirjasäätiö

Kustannusosakeyhtiö Otava ja Otavan Kirjasäätiö järjestävät nuortenromaanin kirjoituskilpailun.

Tarkoituksena on löytää ansiokas realistinen nuortenromaani, joka on vahvasti kytköksissä meidän aikaamme ja on sovellettavissa myös audiovisuaaliseen muotoon. Kilpailuun osallistuvan tekstin tulee olla kokonainen romaanikäsikirjoitus.

Kilpailun voittaja saa palkintona 7 000 euroa, toiseksi sijoittunut 4 000 euroa ja kolmanneksi sijoittunut 2 000 euroa. Rahapalkintojen lisäksi kilpailussa palkituille saattaa tarjoutua tilaisuus yhteistyöhön tuotanto- ja levitysyhtiö Aurora Studiosin kanssa, mikäli käsikirjoitus on toteutettavissa audiovisuaalisessa muodossa.

Lue lisää ja osallistu »

Sukutarinakilpailu 2022

Tyylilaji: Sukutarina
Aihe: Sukutarina
Määräaika: 28.8.2022
Järjestäjä: Suomen Sukututkimusseura

Suomen Sukututkimusseura julistaa kirjoituskilpailun Sukutarinakilpailu 2022. Kilpailulla etsitään asiakirja-aineistoon, muistitietoon tai omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia tarinoita, jotka kertovat henkilöiden ja perheiden vaiheista. Sukutarinoissa voi olla myös fiktiivisiä piirteitä, vaikka ne kertovat historiallisista henkilöistä ja todellisista tapahtumista. Kirjoittaja voi itse valita tarinansa näkökulman, tyylin ja luonteen. Tarinat voi kirjoittaa suomeksi tai ruotsiksi.

Lue lisää ja osallistu »

Rauhantekijä

Tyylilaji: Asiaproosa tai fiktio
Aihe: Ajatukset ja tunteet, joita alkuvuoden 2022 uutisvirta on herättänyt
Määräaika: 31.8.2022
Järjestäjä: Kustannus Aarni

Kustannus Aarnin tämänvuotisen kilpailun otsikko on Rauhantekijä. Kutsumme kaikki suomalaiset kirjailijat ja tavoitteelliset kirjoittajat kirjoituskilpailuun ajatuksista ja tunteista, joita alkuvuoden 2022 uutisvirta on teissä herättänyt. Teksti voi olla niin asiaproosaa kuin fiktiota. Se voi sijoittua historiaan, nykyhetkeen tai tulevaisuuteen. Tekstin genre on vapaa.

Lue lisää ja osallistu »

Marraskuu

National Novel Writing Month

Tyylilaji: Romaani
Aihe: Kirjoitushaaste
Osallistumisaika: 1.–30.11.2022

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) haastaa kirjoittamaan romaanin kuukaudessa. Kyse ei ole varsinaisesta kilpailusta vaan enemmänkin kirjoittamishaasteesta.

Lue lisää ja osallistu »

Puuttuuko listalta jokin kirjoituskilpailu? Vinkkaa meille FB-chatin kautta tai laita sähköpostia osoitteeseen: info@kirjoittaminen.fi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit

Heti aloitettavat kurssit

Vieritä ylös