Onko sinullakin haaveena kirjan kirjoittaminen? Julkaise omakustanne!

Haaveissa omakustannekirja? Tällä verkkokurssilla opit, miten kirjan omakustanne tehdään! Lisäksi saat käyttöösi tehokkaan julkaisu- ja markkinointisuunnitelman.

Tiivistelmä: Löydät tästä artikkelista hyvää tietoa omakustanteen julkaisemisesta, hinnoittelusta ja syistä, miksi itse kustannettu kirja voi olla sinulle kustannussopimusta parempi vaihtoehto.

Oman näköinen kirja

Omakustanne on valintasi, kun haluat tehdä kirjasta täysin oman näköisen (etkä ehkä yrityksistä huolimatta ole saanut kustannussopimusta).

Tällä verkkokurssilla opit, kuinka kirjan omakustanne tehdään!

Käymme läpi mm. seuraavat aiheet:

  • Tämän vuoksi kirjan omakustanne kannattaa
  • Mikä on omakustannekirjan hinta
  • Miten saat kirjalle ISBN- ja EAN-tunnukset
  • Mitä sinun tulee ottaa huomioon, jotta kirjasi oikeasti myy
  • Miten aloitat ennakkomyynnin menestyksellisesti
  • Miten markkinoit kirjaa tehokkaasti
  • Miten mahdollistat kirjan pääsemisen kirjastojen ja kirjakauppojen hyllylle
  • Lisäksi saat valmiin julkaisu- ja markkinointisuunnitelman!

Miksi omakustanne? (Lyhyesti)

Moni haaveilee kirjan julkaisemisesta saamatta koskaan kustannussopimusta.

Vaikka kirjasi olisi hyvä, kustannussopimusta voi olla vaikea saada, sillä kustantamot ovat supistaneet nimikemääriä viime vuosien aikana.

Kirjoja ostetaan koko ajan vähemmän, minkä vuoksi kustannusala on ahtaalla.

Tästä johtuen kustantamot joutuvat entistä tiukemmin laskemaan taloudelliset realiteetit. Toisin sanoen, edes kaikki parhaat käsikirjoitukset eivät enää pääse yhtä helposti julkaisukynnyksen yli.

Myös e- ja äänikirjat ovat vaikuttaneet kustantamoiden painamien fyysisten kirjojen määrään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kirjailijat tienaisivat yhtään enemmän. Tilanne on valitettavasti aivan päinvastainen: äänikirjasta kirjailijalle maksettava palkkio on 1/5 vastaavan painetun kirjan tuotosta, keskimäärin 0,67 euroa teokselta. 

Julkaise omakustanne
Omakustanne kirja voi olla romaani, runo- tai novellikokoelma, vaikka lasten kirja. Sinä itse päätät.

Kirjailijan palkka vs. indie-kirjailijan palkka

Ennen kuin menemme syvemmälle omakustantamisen maailmaan, haluan hieman avata kustannussopimuksella ansaittavan tulon määrää:

“Suomen Kirjailijaliitto selvitti kesäkuussa 2020, millaisia palkkioita liiton jäsenille oli maksettu vuoden 2019 kirjamyynneistä ja millaisista palkkioista kirjailijat sopivat kustannussopimuksissaan. Selvitykseen vastasi 98 Suomen Kirjailijaliittoon kuuluvaa kaunokirjailijaa. Keskimääräinen vastaaja oli 1960-luvulla syntynyt kirjailija, joka on julkaissut 6–10 teosta kahden eri kustantamon kautta, viimeisimmän teoksen vuonna 2019.

Painettu kovakantinen kirja tuotti kirjailijalle vuonna 2019 keskimäärin 3,10 euroa myydyltä kappaleelta (ja minulle omakustanteella 15 euroa kappaleelta).

Painetun kirjan palkkiotaso on melko vakiintunut ja vaihteli selvitykseen vastanneilla yleisimmin 20–25 prosentin välillä, yksittäisiä suurempiakin palkkio-osuuksia toki oli. Myös sähkökirjojen palkkiotaso oli melko vakiintunut 20–25 prosenttiin. Kirjailijan saama palkkio lasketaan arvonlisäverottomasta myyntitulosta, jonka kirjakauppa tai muu vähittäismyyjä maksaa kustantajalle.” 

→ Loiri-elämäkerta ja Remes vetivät kirjamyyntiä – Katso lista eniten myydyistä teoksista (2020, yle.fi)

TOP 20 myydyimpien teosten nidemäärät asettuvat välille 3800–8800 kpl

Kustantajat.fi-sivustolta löytyy kiinnostavia lukuja eniten myydyistä kirjoista.

Jokaisessa genressä TOP 20 -listalle yltäneet viimeiset kolme kirjailijaa ovat myyneet jotakin välillä 3800–8800 nidettä. Huomioitavaa on, että nyt puhutaan Suomen eniten myydyistä 20 kirjasta per genre.

Jos kovakantista painettua kirjaa myydään esimerkiksi 5 000 kappaletta, kirjailijan palkkio on 15 500 euroa ja äänikirjoina myytynä ainoastaan 3 350 euroa.

Minä olen tienannut vajaalla 2 000 myydyllä kovakantisella omakustanteella yli 30 000 euroa.

Toim. huom. Menekkiin tottakai vaikuttaa niin kirjan ajankohtaisuus kuin sen aihe ylipäätään, myös se kuinka suuri on potentiaalinen ostajakunta. Haluan kuitenkin korostaa, että Erältä, eräistä on hyvin marginaalin porukan teos, sillä eräkirjallisuus ei todellakaan ole se kuumin aihe. Eikä tätä aihetta edes nähdä Suomen myydyimpien kirjojen joukossa (mikä on tietenkin harmillista). Toisin sanoen, myös marginaalilla teemalla voi onnistua myymään hyvin. Ja yleisemmällä aiheella sitäkin enemmän.

Kirjoita oma kirja
Millainen olisi unelmiesi kirja, jonka kirjoitat?

Omakustanteella on kaksi lyömätöntä etua

Omakustenne kirjan saa tehdä täysin oman näköiseksi

Tämä oli aivan ehdoton juttu itselleni, sillä en halunnut tinkiä mistään (kustannussopimuksella tingit aina jostain). Esikoiskirjan julkaisee vain kerran, ja minulle oli tärkeää (on edelleen) pystyä seisomaan teokseni takana 100%.

Kirjasta saatava rahallinen korvaus

Omakustanteella saattaa ansaita todella hyvän myynnin, vaikka ei raha kaikki kaikessa ole; jo pienemmälläkin omakustanteen myyntimäärällä voi tienata yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin kustannussopimuksella.

Toim. huom. Omakustanteeseen kuluu tottakai enemmän aikaa, eikä kaikelle työlle voi laskea tuntipalkkaa. Silti omakustanteen voi tehdä oman näköiseksi, ilman että joku päättää esimerkiksi sen, miltä kansi näyttää tai mikä kirjan nimi on. Ehkä omakustantaminen lopulta onkin jonkin sortin elämäntapa?

Omakustanne e-kirja ja äänikirja

Sinulla on kaikki mahdollisuudet julkaista omakustanne e-kirjana. Lisäksi voit tehdä kustannussopimuksen äänikirjasta.

Esimerkiksi Helsingissä toimiva Book Garden tuottaa ja julkaisee kaunokirjalisuuden klassikoita, tietokirjoja, runoja sekä lasten- ja nuortenkirjallisuutta äänikirja- ja e kirjaformaateissa. Heille voi tarjota julkaistavaksi myös omakustannetta.

Omakustanne kirja

Laajempi näkyvyys ja tunnettuus vs. pienempi kohderyhmä ja silti suuremmat tulot

Kustantamoiden kautta kirjailijat tottakai nauttivat sellaisista eduista kuin kirjoituspalkkio ja laajempi näkyvyys. Ja juuri näkyvyys onkin kustantamoiden katalogeissa aivan omaa luokkaansa.

Arvostan molempia etuuksia todella paljon.

Jokainen kuitenkin määrittää omakohtaisesti sen, mikä itselle on tärkeää. Minun olisi valheellista väittää, että kirjoittaisin vain kirjoittamisen ilosta ja näkyvyyttä ansaitakseni, sillä minä haluan elää kirjoittamisella. Uskon tai ainakin luulen myös sinun haaveilevan samasta mahdollisuudesta.

Itsensä elättäminen kirjoittamalla on ollut unelmani lapsesta asti. Juuri siksi on aivan huikeaa pystyä sanomaan, että omakustanteen tuomat tulot ovat nykyisin iso osa yritykseni liikevaihdosta.

omakustanne kirja
Entä jos tekisit sarjan tai kaksiosaisen teoksen?

Tätä kaikkea kirjasi voi olla

Kirjasi ei tarvitse olla vain yksi nide, yksi tarina.

Entä jos kertoisit tarinasta kirjan takaa? Kertoisit teoksen synnystä esimerkiksi julkaisemalla kevyemmän pehmeä- tai kovakantisen kirjasen, joka nivoisi yhteen romaanissa julkaisemattomia otoksia sekä pieniä anekdootteja.

Näin on tehnyt esimerkiksi tunnettu ruotsalainen kokki Magnus Nilsson. Nilsson julkaisi järkälemäisestä Nordic Cook Book -teoksestaan kovakantisen kuvakirjan, johon painettiin “kuvia kuvien takaa” – hetkiä, joiden ansiosta massiivinen ruokakirja syntyi.

Onnistujien esimerkkejä

Omakustannetta ei siis kannata KOSKAAN väheksyä. Etenkin kun tänä päivänä yhä useampi kirjailija pohtii omakustanteen julkaisemista tai on jopa perustanut oman pienen kirjapainon. ❤️

Juha Vuorinen aloitti uransa teettämällä omakustanteita keravalaisessa kopioliikkeessä. Juoppohullun päiväkirjan vaatimaton 30 kappaleen ensipainos avasi kuitenkin ovet isompiin painosaleihin, ja vuoteen 2015 mennessä Vuorisen kirjoja on painettu suomenkielisinä laitoksina yli 1,6 miljoonaa kappaletta.

Myös Suomen tunnetuin ja kansainvälisesti menestynein kirjailijamme Sofi Oksanen perusti vuonna 2011 oman kustantamon (Silberfeldt Oy), jonka kautta hän julkaisee teostensa taskukirjapainoksia.

Kuka tietää, millaisia ovia ja myyntiväyliä omakustanteen julkaiseminen voisi avata sinulle! Onhan Erältä, eräistä -teoskin päätynyt myyntiin Suomen suurimpiin kirjakauppoihin sekä lainattavaksi kirjastoihin. Ja edelleen, kirjan teema on todella nieche, sillä eräkirjallisuus ei ole se laji, joka myy eniten.

Kaikki on mahdollista, myös sinun kohdallasi.

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa kurssille! 

Parhain terveisin
Monni Himari

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Inspiroidu lisää

Vieritä ylös