Onko sinullakin haaveena kirjan kirjoittaminen? Julkaise omakustanne!

Haaveissa omakustannekirja? Tällä verkkokurssilla opit, miten kirjan omakustanne tehdään! Lisäksi saat käyttöösi tehokkaan julkaisu- ja markkinointisuunnitelman.

Omakustanne on valintasi, kun haluat tehdä kirjasta täysin oman näköisen (etkä ehkä yrityksistä huolimatta ole saanut kustannussopimusta).

Tällä verkkokurssilla opit, kuinka kirjan omakustanne tehdään!

Käymme läpi mm. seuraavat aiheet:

  • Tämän vuoksi kirjan omakustanne kannattaa
  • Mikä on omakustannekirjan hinta
  • Miten saat kirjalle ISBN- ja EAN-tunnukset
  • Mitä sinun tulee ottaa huomioon, jotta kirjasi oikeasti myy
  • Miten aloitat ennakkomyynnin menestyksellisesti
  • Miten markkinoit kirjaa tehokkaasti
  • Miten mahdollistat kirjan pääsemisen kirjastojen ja kirjakauppojen hyllylle
  • Lisäksi saat valmiin julkaisu- ja markkinointisuunnitelman!

Miksi omakustanne? (Lyhyesti)

Moni haaveilee kirjan julkaisemisesta saamatta koskaan kustannussopimusta. Tähän vaikuttaa osaltaan myös se, että kustantamot ovat supistaneet nimikemääriä todella paljon viime vuosien aikana.

Kirjoja ostetaan koko ajan vähemmän, minkä vuoksi kustannusala on ahtaalla. Tästä johtuen kustantamot joutuvat entistä tiukemmin laskemaan taloudelliset realiteetit. Toisin sanoen, edes kaikki parhaat käsikirjoitukset eivät enää pääse yhtä helposti julkaisukynnyksen yli.

Myös e- ja äänikirjat ovat vaikuttaneet kustantamoiden painamien fyysisten kirjojen määrään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kirjailijat tienaisivat yhtään enemmän. Tilanne on valitettavasti aivan päinvastainen: äänikirjasta kirjailijalle maksettava palkkio on 1/5 vastaavan painetun kirjan tuotosta, keskimäärin 0,67 euroa teokselta. 

Kirjailijan palkka vs. indie-kirjailijan palkka

Ennen kuin menemme syvemmälle omakustantamisen maailmaan, haluan hieman avata kustannussopimuksella ansaittavan tulon määrää:

“Suomen Kirjailijaliitto selvitti kesäkuussa 2020, millaisia palkkioita liiton jäsenille oli maksettu vuoden 2019 kirjamyynneistä ja millaisista palkkioista kirjailijat sopivat kustannussopimuksissaan. Selvitykseen vastasi 98 Suomen Kirjailijaliittoon kuuluvaa kaunokirjailijaa. Keskimääräinen vastaaja oli 1960-luvulla syntynyt kirjailija, joka on julkaissut 6–10 teosta kahden eri kustantamon kautta, viimeisimmän teoksen vuonna 2019.

Painettu kovakantinen kirja tuotti kirjailijalle vuonna 2019 keskimäärin 3,10 euroa myydyltä kappaleelta (ja minulle omakustanteella 15 euroa kappaleelta).

Painetun kirjan palkkiotaso on melko vakiintunut ja vaihteli selvitykseen vastanneilla yleisimmin 20–25 prosentin välillä, yksittäisiä suurempiakin palkkio-osuuksia toki oli. Myös sähkökirjojen palkkiotaso oli melko vakiintunut 20–25 prosenttiin. Kirjailijan saama palkkio lasketaan arvonlisäverottomasta myyntitulosta, jonka kirjakauppa tai muu vähittäismyyjä maksaa kustantajalle.” 

→ Loiri-elämäkerta ja Remes vetivät kirjamyyntiä – Katso lista eniten myydyistä teoksista (2020, yle.fi)

Kustantajat.fi-sivustolta löytyy kiinnostavia lukuja eniten myydyistä kirjoista: jokaisessa genressä TOP 20 -listalle yltäneet viimeiset kolme kirjailijaa ovat myyneet jotakin välillä 3800–8800 nidettä. Huomioitavaa on, että nyt kuitenkin puhutaan Suomen eniten myydyistä 20 kirjasta per genre.

Jos kovakantista painettua kirjaa myydään esimerkiksi 5 000 kappaletta, on kirjailijan palkkio 15 500 euroa, äänikirjoina myytynä ainoastaan 3 350 euroa.

Minä olen tienannut vajaalla 2 000 myydyllä kovakantisella omakustanteella jo lähes 30 000 euroa. Tämän laskutuloksen saa sillä, kun laskee yhdestä omakustanteesta itselle jäävän voiton (alakanttiin 15 euroa) x 2 000.

Toim. huom. Menekkiin tottakai vaikuttaa niin kirjan ajankohtaisuus kuin sen aihe ylipäätään, myös se kuinka suuri on potentiaalinen ostajakunta. Haluan kuitenkin korostaa, että Erältä, eräistä on hyvin marginaalin porukan teos, sillä eräkirjallisuus ei todellakaan ole se kuumin aihe. Eikä tätä aihetta edes nähdä Suomen myydyimpien kirjojen joukossa (mikä on tietenkin harmillista). Toisin sanoen, myös marginaalilla teemalla voi onnistua myymään hyvin. Ja yleisemmällä aiheella sitäkin enemmän.

Omakustanteella on kaksi lyömätöntä etua

🔥 Etu 1: Omakustanteen saa tehdä täysin oman näköiseksi. Tämä oli aivan ehdoton juttu itselleni, sillä en halunnut tinkiä mistään (kustannussopimuksella tingit aina jostain). Esikoiskirjan julkaisee vain kerran, ja minulle oli tärkeää (on edelleen) pystyä seisomaan teokseni takana 100%.

🔥 Etu 2: Kirjasta saatava rahallinen korvaus. Omakustanteella saattaa ansaita todella hyvän myynnin, vaikka ei raha kaikki kaikessa ole; jo pienemmälläkin omakustanteen myyntimäärällä voi tienata yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin kustannussopimuksella.

Toim. huom. Omakustanteeseen kuluu tottakai enemmän aikaa, eikä kaikelle työlle voi laskea tuntipalkkaa. Silti omakustanteen voi tehdä oman näköiseksi, ilman että joku päättää esimerkiksi sen, miltä kansi näyttää tai mikä kirjan nimi on. Ehkä omakustantaminen lopulta onkin jonkin sortin elämäntapa?

Omakustanne kirja

Laajempi näkyvyys ja tunnettuus vs. pienempi kohderyhmä ja silti suuremmat tulot

Kustantamoiden kautta kirjailijat tottakai nauttivat sellaisista eduista kuin kirjoituspalkkio ja laajempi näkyvyys. Ja juuri näkyvyys onkin kustantamoiden katalogeissa aivan omaa luokkaansa.

Arvostan molempia etuuksia todella paljon.

Jokainen kuitenkin määrittää omakohtaisesti sen, mikä itselle on tärkeää. Minun olisi valheellista väittää, että kirjoittaisin vain kirjoittamisen ilosta ja näkyvyyttä ansaitakseni, sillä minä haluan elää kirjoittamisella. Uskon tai ainakin luulen myös sinun haaveilevan samasta mahdollisuudesta.

Itsensä elättäminen kirjoittamalla on ollut unelmani lapsesta asti. Juuri siksi on aivan huikeaa pystyä sanomaan, että omakustanteen tuomat tulot ovat nykyisin iso osa yritykseni liikevaihdosta.

omakustanne kirja

Onnistujien esimerkkejä

Omakustannetta ei siis kannata KOSKAAN väheksyä. Etenkin kun tänä päivänä yhä useampi kirjailija pohtii omakustanteen julkaisemista tai on jopa perustanut oman pienen kirjapainon. ❤️

Juha Vuorinen aloitti uransa teettämällä omakustanteita keravalaisessa kopioliikkeessä. Juoppohullun päiväkirjan vaatimaton 30 kappaleen ensipainos avasi kuitenkin ovet isompiin painosaleihin, ja vuoteen 2015 mennessä Vuorisen kirjoja on painettu suomenkielisinä laitoksina yli 1,6 miljoonaa kappaletta.

Myös Suomen tunnetuin ja kansainvälisesti menestynein kirjailijamme Sofi Oksanen perusti vuonna 2011 oman kustantamon (Silberfeldt Oy), jonka kautta hän julkaisee teostensa taskukirjapainoksia.

Kuka tietää, millaisia ovia ja myyntiväyliä omakustanteen julkaiseminen voisi avata sinulle! Onhan Erältä, eräistä -teoskin päätynyt myyntiin Suomen suurimpiin kirjakauppoihin sekä lainattavaksi kirjastoihin. Ja edelleen, kirjan teema on todella nieche, sillä eräkirjallisuus ei ole se laji, joka myy eniten.

Kaikki on mahdollista, myös sinun kohdallasi.

Vielä kerran lämpimästi tervetuloa kurssille! 

Parhain terveisin,
Monni Himari

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vieritä ylös