Kirjoitusvinkit » Kirjan kirjoittaminen
Kirjan kirjoittaminen
Mitä kirjan suunnittelussa ja rakenteessa tulee ottaa huomioon? Miten löytää kirjan teema? Entä miten kirjan kirjoittaminen aloitetaan?
Onko sinulla haaveena kirjan kirjoittaminen?
Uskomme niin. Olemme lähes varmoja, että haaveilet kirjan kirjoittamisesta.
Haaveilulle on myös täydet perusteet.
Sinulla on tarina kerrottavana. Sinulla on sanottavaa, ja sanoillasi voit inspiroida, viihdyttää ja opettaa muita. Sinulla on aivan erityinen ääni, joka ansaitsee päästä kuuluviin.
Muista, että sinulla on myös kaikki tarvittavat kyvyt kirjan kirjoittamiseen. Tarvitset vain pienen lempeän tuuppauksen kohti määränpäätäsi.
Kirjoittaminen vaatii ahkeruutta, kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Kirjoittaminen on myös epäonnistumisia ja epävarmuutta, riskinottoa ja uuden oppimista. Hyvin usein se on myös epämukavuusalueella liikuskelua.
Muista myös tämä: suurimmatkin teokset ovat syntyneet yksittäisistä sanoista.
Jokainen kirjailija on kohdannut matkallaan esteitä ja haasteita. Jokainen kirjailija on joutunut tekemään töitä saavuttaakseen tavoitteensa.
Sinulla on kaikki tarvittavat taidot kirjoittaa kirja.
Edes parhaimmat kirjoittajat eivät osaa kielioppia täydellisesti, sitä varten on editori. Siksi sinunkaan ei tarvitse kirjoittaa täydellistä kieltä. Riittää, että sinulla on tarina.
Nyt on aika ottaa ensimmäinen askel kohti unelmaasi, aloittaa kirjan kirjoittaminen.
Voit aloittaa pienesti, kirjoita joka päivä vaikka vain muutama sana. Lause ja sivu kerrallaan etenet kohti unelmaasi, omaa kirjaa.
Muista, ettei kukaan kirjoita sitä puolestasi (koska emme puhu haamukirjoittajista).
Siksi jokainen pienikin askel vie sinua lähemmäs unelmaasi.
Löydät tästä artikkelista vinkkejä oman teoksen suunnitteluun ja kirjoittamiseen. Jos haluat, voit myös osallistua Romaanin kirjoittamisen kurssillemme.

13 vinkkiä kirjan kirjoittamiseen
Kirjan kirjoittaminen rakentuu näistä vaiheista:
- ideasta
- teemasta
- näkökulmasta
- päähenkilö(i)stä
- vastustajasta ja sivuhenkilöistä
- asetelmasta
- juonesta
- draamankaaresta
- konfliktista
- ratkaisusta
- päätöksestä.
Konflikti tarvitaan, jotta juonesta tulee kiinnostava.
Protagonisti eli päähenkilö ei voi yksin kannatella tarinan taakkaa harteillaan, minkä vuoksi tarvitaan sivuhenkilöitä, kuten ystäviä ja vihollisia.
Myös päävastustaja eli antagonisti.

1. Kirjan idea
Kirjan kirjoittaminen lähtee ideasta. Ideaa voi tavoitella päättämällä, mitä kirjalla halutaan kertoa.
Onko teoksesi esimerkiksi:
- lennokas fiktiivinen tarina
- kiinnostava elämäkerta
- tiettyä aikaa tai tapahtumaa kuvaava historiikki
- syväluotaava tietokirja
- kertova tietokirja
- jännittävä ja viihteellinen dekkari
- romantasiaa
- science fictionia?
Ehkä haluatkin herättää keskustelua tai ottaa kantaa? Kun tiedät kirjasi idean, sen ympärille on helpompi rakentaa itse kirjoitustyötä ohjaavat raamit eli se, mitä kirjasi on ja ei ole.
→ Lue vinkit kirjan aiheen valintaan
Entä mikä on teoksesi tyylilaji? Vaikka monet genret noudattavat tiettyä tyyliä, rajoja voi ja kannattaa rikkoa.
Olisiko tyylilajisi kenties:
2. Tunnista sisäinen kirjailijasi
Meistä jokaisella on tapamme kirjoittaa; osa kirjoittajista on “plottereita”, osa “pantsereita”.
- Plotteriksi kutsutaan henkilöä, joka haluaa kirjoittaa juonen valmiiksi ennen itse kirjoitustyöhön ryhtymistä.
- Pantser taas on kirjoittaja, joka mieluiten aloittaa kirjoittamisen vailla sen kummempia suunnitelmia juonesta; hän luottaa siihen, että tarina syntyy kirjoittamisen aikana.
Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

3. Luo kirjalle raamit
Vaikka olisit kirjoittajana “pantser”, eli henkilö joka ei pohdi juonta etukäteen, selvennä itsellesi ainakin nämä pääpointit:
- Kuka kirjan päähenkilö eli protagonisti on?
- Mikä hänen unelmansa on?
- Kuka (antagonisti) tai mikä estää unelman toteutumisen?
- Mikä konflikti haastaa unelman toteutumista?
- Miten vastustaja ja/tai haaste voitetaan?
- Missä ympäristössä, maailmanajassa tai universumissa liikutaan?
Päätä myös, millaista tapaa käytät dialogin eli vuoropuhelun esittämiseen.
4. Aseta kirjan kirjoittamiselle tavoite
Vaikka jotkut voivat kirjoittaa romaanin alle vuodessa, valtaosa työstää teosta vuoden tai kaksi, jopa pidempään. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon aikaa sinulla on mahdollisuus käyttää romaanin rungon ja käsikirjoituksen rakentamiseen sekä itse kirjoittamiseen.
Kun annat itsellesi aikaa ja asetat itsellesi helposti saavutettavia tavoitteita (viikko- ja kuukausitasolla), kirja syntyy – jos niin voi sanoa – kuin itsestään.
Anna siis itsellesi aikaa. Ja muista nauttia kirjoittamisesta.

5. Keskustele kirjan juonesta ystävän kanssa
Vaikka moni haluaa kirjoittaa “pimennossa”, aina kannattaa edes jutella aiheesta. Kutsu lähin lukemista rakastava ystäväsi kahvilaan ja kerro hänelle kirjasi ideasta.
Kun aihetta pallottelee toisen kanssa, tarinan rakenteeseen voi saada uusia kulmia. Ja jos rohkenet, voit myös antaa ystävällesi luettavaksi kirjasi ensimmäiset sivut.
Kun kerrot kirjaprojektistasi ääneen, myös kirjoitustyö ottaa huiman askeleen eteenpäin. Olethan kertonut jollekin, että aiot todella kirjoittaa oman kirjan.
6. Lue tekstiä ääneen
Saatat nimittäin yllättyä, miten paljon tällä tulee olemaan vaikutusta kirjoittamasi tarinan lauserakenteisiin!
Ääneen lukemalla huomaat helpommin, onko teksti jouhevaa.
Koko kirjaa sinun ei tietenkään tarvitse lukea ääneen, mutta hyödynnä tätä vinkkiä etenkin niissä kohdissa, joiden kanssa sinulla on haasteita.

7. Jos jäät tekstissä jumiin, siirry seuraavaan kohtaukseen
Sinun ei missään tapauksessa tarvitse kirjoittaa kirjaa kronologisessa järjestyksessä. Monet kirjailijat aloittavat kirjan keskeltä tai jopa lopusta. He etenevät kohtaus kerrallaan, täydentävät sitten tarinaa sieltä täältä. Tällä tavalla kirjan rakenne voi myös syntyä helpommin.
Jos luulet, että kärsit writer’s blockista, lue tämä artikkeli.
Writer’s blockia ei nimittäin ole olemassakaan.
8. Älä yritä kirjoittaa heti valmista tekstiä
Tulet editoimaan tekstiäsi paljon. Jos kielioppi ei ole vahvuutesi, älä anna sen häiritä kirjoittamista. Anna sanojen tulla paperille sellaisena, kuin ne haluavat tulla. Älä takerru pikkuseikkoihin, älä yritä pakottaa tekstiin lyyrisyyttä.
Kun olet saanut tarinalle rungon, ja kun teksti etenee, voit käyttää aikaa tekstin hiomiseen ja korjaamiseen.

9. Tee välillä jotain muuta
Jokainen kirjoittaja tarvitsee inspiraatiota. Käy elokuvissa ja näyttelyissä, näe ystäviäsi, lue muita kirjoja ja haahuile kirjakaupassa tai kirjastossa.
Nappaa hyllyltä kirja käteesi summanmutikassa ja lue siitä kappale tai pari.
Tällä tavoin mahdollistat assosiaatioiden syntymisen, kun ajatus johtaa toiseen ja toinen kolmanteen. Voit myös kokeilla näitä kirjoitusharjoituksia!
Kaikki tämä ruokkii luovuuttasi. Kun annat ajatuksille aikaa, myös alitajunta saa tilaa työstää kirjan ideaa.
10. Anna toisen lukea tekstisi
Älä pelkää tätä vaihetta.
Anna tekstisi luettavaksi henkilölle, joka antaa sinulle rehellistä palautetta.
Omille teksteilleen voi olla liian kriittinen tai niille voi tulla liian sokeaksi – ulkopuolinen näkökulma avaa uusia tapoja tutustua omaan tekstiin ja auttaa löytämään omat vahvuutensa kirjoittajana.

11. Hyödynnä tarkistuslistaa omalle tekstille ✂️
- Kiinnitä erityistä huomiota olla- ja tulla-verbeihin. Vältä kirjoittamasta “isä oli vihainen” tai “siskoni tuli vihaiseksi”. Sen sijaan “isä raivosi” ja “siskoni sydämistyi” ovat jo paljon parempia vaihtoehtoja. Pyri siis aina kuvaamaan tapahtumaa sanallisesti.
- Vältä tehdä- ja suorittaa-verbejä. Nainen ei “tee pataruokaa” vaan “hauduttaa sen”; veli ei “tee kiusaa” vaan “piinaa sisartaan”; sinä et “suorita tehtävää” vaan “läpäiset sen”.
- Väritä liikettä kuvaavia verbejä kuvailulla: ihminen ei vain saavu luoksesi vaan hän voi laahustaa, sännätä, rynniä, lyllertää tai pinkoa.
- Tarkista, että olet ilmaissut tärkeimmät asiat päälauseissa sekä vähemmän tärkeät asiat sivulauseissa ja lauseenvastikkeissa. Jos esimerkiksi haluat tekstisi olevan traaginen, älä aloita lauseenvastikkeella, kuten: “Paloiteltuaan miehen murhaaja lähti kotiinsa.” Sano ennemmin: “Murhaaja lähti kotiinsa, kun oli paloitellut miehen.”
12. Osallistu kirjoituskilpailuihin
Kirjoittajana sinun kannattaa ehdottomasti osallistua kirjoituskilpailuihin, joiden pääpalkintona voi olla jopa kustannussopimus!
Olemme koonneet kaikki avoimet kirjoituskilpailut tänne, käy kurkkaamassa!
13. Tarjoa kirjaa kustantajalle
Valmista tekstiä ei tietenkään haluaisi jättää lojumaan pöytälaatikkoon tai tietokoneen uumeniin. Miksi et siis tarjoaisi kirjaasi kustantajalle?
Olemme keränneet tälle sivulle suomalaiset kustantajat genreittäin.

Kirjoita oma kirja
Kirjan juonta ja tarinan rakennetta käsittelevällä verkkokurssillamme opit kaiken, mitä sinun tulee tietää kirjan kirjoittamisesta.
Lisäksi suunnittelet romaanin rungon ja pääset aloittamaan tai jatkamaan käsikirjoituksen työstämistä. Käsikirjoituksesi rakentuu jakso jaksolta, kunnes käsissäsi on mahdollisimman valmis kirja julkaisua varten.
Kirjan kirjoittamisen rahoitus
Kirjalle voi hakea apurahaa ja työskentelyapurahaa. Suomesta löytyy useita kustantajia ja muita tahoja, jotka voivat auttaa rahallisesti kirjan kustantamisessa ja/tai sen parissa työskentelyssä. Löydät apurahoja tarjoavat tahot tämän linkin takaa.
Olet myös lämpimästi tervetullut Kirjailijan apurahan hakijan mestarikurssille.
Jos taas haaveilet omakustanteesta, kurkkaa Julkaise omakustanne -verkkokurssimme. Kurssilla käydään läpi kaikki se, mitä sinun tulee tietää omakustanteen julkaisemisesta. Lisäksi pääset näkemään omakustanteen kulurakenteen eurolleen sekä parhaat vinkit kirjan tarjoamisesta myyntiin kirjakaupoille.
Menestystä kirjan kirjoittamiseen!