Kuinka kirjoittaa kirja?

Kuinka kirjoittaa kirja? Mitä kirjan suunnittelussa ja rakenteessa tulee ottaa huomioon? Entä miten kirjan kirjoittaminen aloitetaan? 

Jos sinulla on haaveena kirjan kirjoittaminen, nämä vinkit ovat juuri sinulle!

13 vinkkiä kirjan kirjoittamiseen

1. Kirjan idea

Kirjan kirjoittaminen lähtee ideasta. Mieti, mitä haluat kirjallasi kertoa.

Haluatko esimerkiksi:

 • kertoa tarinan
 • ottaa kantaa
 • kirjoittaa elämäkerran
 • kirjoittaa historiikin
 • tai vaikka herättää keskustelua?

2. Tunnista sisäinen kirjailijasi

Meistä jokaisella on tapamme kirjoittaa. Ei ole väliä, oletko kirjoittajana “plotter” vai “pantser”. Plotteriksi kutsutaan henkilöä, joka haluaa kirjoittaa juonen valmiiksi ennen itse kirjoitustyöhön ryhtymistä. Pantser taas on kirjoittaja, joka mieluiten aloittaa romaanin kirjoittamisen vailla sen kummempia suunnitelmia juonesta. Hän myös luottaa siihen, että tarina syntyy kirjoittamisen aikana.

Vinkit kirjan kirjoittamiseen.

3. Luo kirjalle raamit

Vaikka olisit kirjoittajana “pantser”, joka ei pohdi juonta etukäteen, ranskalaiset viivat auttavat alkuun.

Voit esimerkiksi määritellä ihan kevyesti:

 • kuka kirjan päähenkilö on
 • missä ympäristössä kirjassa liikutaan
 • mikä on kirjan kantava teema

4. Aseta kirjan kirjoittamiselle tavoite

Kirjaa ei kannata kirjoittaa hampaat irvessä, ellet ole deadlineihin rutinoitunut kirjoittaja. Jos haluat, anna itsellesi jokin aikaraja, kuten vaikkapa vuosi. Jos taas pystyt käyttämään kirjoittamiseen aktiivisesti enemmän aikaa, voit asettaa itsellesi tiukemman aikarajan.

Muista, että kirjoittamisesta pitää nauttia. Sen vuoksi kiveen hakattu päivämäärä ei yleensä toimi (ellet kirjoita kustannussopimuksella).

Näin suunnittelet inspiroivan kirjoitusloman »

kirjan kirjoittaminen

5. Keskustele kirjan juonesta ystävän kanssa

Vaikka moni haluaa kirjoittaa “pimennossa”, aina kannattaa edes jutella aiheesta. Kutsu lähin lukemista rakastava ystäväsi kahvilaan ja kerro hänelle kirjasi ideasta. Kun aihetta pallottelee toisen kanssa, tarinan rakenteeseen voi saada uusia kulmia. Ja jos rohkenet, voit myös antaa ystävällesi luettavaksi kirjasi ensimmäiset sivut.

Kun kerrot kirjaprojektistasi ääneen, myös kirjoitustyö ottaa huiman askeleen eteenpäin. Olethan kertonut jollekin, että aiot todella kirjoittaa oman kirjan.

6. Lue tekstiä ääneen

Saatat nimittäin yllättyä, miten paljon tällä tulee olemaan vaikutusta kirjoittamasi tarinan lauserakenteisiin! Ääneen lukemalla huomaat helpommin, onko teksti jouhevaa. Koko kirjaa sinun ei tietenkään tarvitse lukea ääneen, mutta hyödynnä tätä vinkkiä etenkin niissä kohdissa, joiden kanssa sinulla on haasteita.

7. Jos jäät tekstissä jumiin, siirry seuraavaan kohtaukseen

Sinun ei missään tapauksessa tarvitse kirjoittaa kirjaa kronologisessa järjestyksessä. Monet kirjailijat aloittavat kirjan keskeltä tai jopa lopusta. He etenevät kohtaus kerrallaan, täydentävät sitten tarinaa sieltä täältä. Tällä tavalla kirjan rakenne voi myös syntyä helpommin.

8. Älä yritä kirjoittaa heti valmista tekstiä

Tulet editoimaan tekstiäsi paljon. Jos kielioppi ei ole vahvuutesi, älä anna sen häiritä kirjoittamista. Anna sanojen tulla paperille sellaisena, kuin ne haluavat tulla. Älä takerru pikkuseikkoihin, älä yritä pakottaa tekstiin lyyrisyyttä. Kun olet saanut tarinalle rungon ja kun teksti etenee, voit käyttää aikaa tekstin hiomiseen ja korjaamiseen.

9. Tee välillä jotain muuta

Jokainen kirjoittaja tarvitsee inspiraatiota. Käy elokuvissa ja näyttelyissä, näe ystäviäsi, lue muita kirjoja ja haahuile kirjakaupassa tai kirjastossa. Nappaa hyllyltä kirja käteesi summanmutikassa ja lue siitä kappale tai pari. Tällä tavoin mahdollistat assosiaatioiden syntymisen, kun ajatus johtaa toiseen ja toinen kolmanteen. Voit myös kokeilla näitä kirjoitusharjoituksia!

Kaikki tämä ruokkii luovuuttasi. Kun annat ajatuksille aikaa, myös alitajunta saa tilaa työstää kirjan ideaa.

Kirjoittaminen vaatia aikaa.

10. Anna toisen lukea tekstisi

Älä pelkää tätä vaihetta. Anna tekstisi luettavaksi henkilölle, joka antaa sinulle rehellistä palautetta. Omille teksteilleen voi olla liian kriittinen tai niille voi tulla liian sokeaksi – ulkopuolinen näkökulma avaa uusia tapoja tutustua omaan tekstiin ja auttaa löytämään omat vahvuutensa kirjoittajana.

11. Hyödynnä tätä tarkistuslistaa omalle tekstille ✂️

 • Kiinnitä erityistä huomiota olla- ja tulla-verbeihin. Vältä kirjoittamasta “isä oli vihainen” tai “siskoni tuli vihaiseksi”. Sen sijaan “isä raivosi” ja “siskoni sydämistyi” ovat jo paljon parempia vaihtoehtoja. Pyri siis aina kuvaamaan tapahtumaa sanallisesti.
 • Vältä tehdä- ja suorittaa-verbejä. Nainen ei “tee pataruokaa” vaan “hauduttaa sen”; veli ei “tee kiusaa” vaan “piinaa sisartaan”; sinä et “suorita tehtävää” vaan “läpäiset sen”.
 • Väritä liikettä kuvaavia verbejä kuvailulla: ihminen ei vain saavu luoksesi vaan hän voi laahustaa, sännätä, rynniä, lyllertää tai pinkoa.
 • Tarkista, että olet ilmaissut tärkeimmät asiat päälauseissa sekä vähemmän tärkeät asiat sivulauseissa ja lauseenvastikkeissa. Jos esimerkiksi haluat tekstisi olevan traaginen, älä aloita lauseenvastikkeella, kuten: “Paloiteltuaan miehen murhaaja lähti kotiinsa.” Sano ennemmin: “Murhaaja lähti kotiinsa, kun oli paloitellut miehen.”

12. Osallistu kirjoituskilpailuihin

Kirjoittajana sinun kannattaa ehdottomasti osallistua kirjoituskilpailuihin, joiden pääpalkintona voi olla jopa kustannussopimus!

Olemme koonneet kaikki avoimet kirjoituskilpailut tänne, käy kurkkaamassa! 

13. Tarjoa kirjaa kustantajalle

Valmista tekstiä ei tietenkään haluaisi jättää lojumaan pöytälaatikkoon tai tietokoneen uumeniin. Miksi et siis tarjoaisi kirjaasi kustantajalle? Olemme keränneet tälle sivulle suomalaiset kustantajat genreittäin.

kirjan kirjoittaminen

Kirjoita oma romaani

Romaanin juonta ja tarinan rakennetta käsittelevällä 22-osaisella verkkokurssillamme opit kaiken, mitä sinun tulee tietää romaanin kirjoittamisesta.

Lisäksi suunnittelet romaanin rungon ja pääset aloittamaan tai jatkamaan käsikirjoituksen työstämistä. Käsikirjoituksesi rakentuu jakso jaksolta, kunnes käsissäsi on mahdollisimman valmis kirja julkaisua varten.

Tutustu kurssiin täällä!

Julkaise omakustanne

Haaveissa omakustanne-kirja? Tiedätkö, kuinka paljon enemmän omakustanteella voi tienata versus kustannussopimuksella? Lue tämä artikkeli ja tiedät!

omakustanteen julkaiseminen

Kirjan kirjoittamisen rahoitus

Kirjalle voi hakea apurahaa ja työskentelyapurahaa. Suomesta löytyy useita kustantajia ja muita tahoja, jotka voivat auttaa rahallisesti kirjan kustantamisessa ja/tai sen parissa työskentelyssä. Löydät apurahoja tarjoavat tahot tämän linkin takaa.

Jos taas haaveilet omakustanteesta, kurkkaa Julkaise omakustanne -verkkokurssimme. Kurssilla käydään läpi kaikki se, mitä sinun tulee tietää omakustanteen julkaisemisesta. Lisäksi pääset näkemään omakustanteen kulurakenteen eurolleen sekä parhaat vinkit kirjan tarjoamisesta myyntiin kirjakaupoille.

Menestystä kirjan kirjoittamiseen!

Inspiroidu ilmaisilla kursseillamme

Vieritä ylös