Raapale, siis mikä?

Raapale (englanniksi drabble) on tasan sadan sanan pituinen novelli. Lyhyydestään huolimatta raapale on aina selkeä kokonaisuus, eli siinä on alku, keskiosa ja loppu.

Sananen raapaleen historiasta

Raapale keksittiin 1980-luvulla englantilaisten scifi-harrastajien keskuudessa.
Suomeen drabblet rantautti vuosikymmenen lopulla Aikakone-lehti; ensimmäiset drabblet julkaistiin numerossa 2/1989.

Suomenkielisen sanan raapale keksi kirjailija Johanna Sinisalo, joka on itsekin kirjoittanut useita raapaleita.

Toinen tunnettu suomalainen raapaleiden kirjoittaja on Shimo Suntila, jonka teokseen Sata kummaa kertomusta kannattaa myös tutustua.

raapale

115 sanaa

Varsinaisen tekstin (100 sanaa) lisäksi saat käyttää raapaleessa korkeintaan viittätoista (15) sanaa pääotsikkoon ja mahdollisiin väliotsikoihin.

Raapale koostuu siis:

  • yhdestä tai useammasta otsikosta, jossa on käytetty yhteensä ja maksimissaan 15 sanaa
  • tasan sadan sanan pituisesta tekstistä

Vertauksena: tähän sanaan mennessä olet lukenut yhteensä 112 sanaa. Raapale ei siis todellakaan ole pitkä teksti.

Sata sanaa kuulostaa vähältä, mitä se onkin. Silti tähän pituuteen tulee mahtua kokonainen tarina, jolla on alku, keskiosa ja loppu.

Alla oleva esimerkki on Olli Lönnbergin kynästä ja kantaa nimeä Tyhjyyden yllä.

*

Tyhjyyden yllä

Minä räpäytin siipiäni kerran, kaksi. Se tuntui kummalta, tuntea niiden liike, jota sidontaliinat eivät enää kahlinneet. Vapaus tuntui juovuttavalta. Tanssahtelin tasanteen reunalla, allamme odottava tyhjyys nauroi kanssani. Liinankappaleita lojui pitkin poikin jaloissani. Valec tarjosi tikaria ja minä tartuin siihen innolla. Ujutin sen terän varovasti Valecin valtavat siivet tiukasti yhteen puristavien sidontaliinojen alle ja ryhdyin leikkaamaan. Hänen liinansa olivat puhtaan valkoisia, eivät punaisia kuten minulla. Hän oli aina ollut sellainen, täynnä iloa ja kiitosta. Puhtautta. Nyt, kun liinankappaleet yksi kerrallaan putoilivat hänen jalkoihinsa, puhtaus sai väistyä. Me olimme saaneet tarpeeksemme siitä.

“Valac? Seere? Mitä täällä oikein tapahtuu?” Me molemmat käännähdimme. Rahab seisoi ovella tuijottaen meitä silmät leiskuen. Hän astui tasanteelle. Yönmustat liinat sitoivat hänen siipiään. Vartiomiehiä seurasi hänen perässään miekat tai keihäät kourissaan. Me peräännyimme tasanteen reunalle. “Mitä te kaksi kuvittelette tekevänne?” Rahab sihisi hampaidensa välissä. Me katsoimme toisiamme.

“Jos sinulla on siivet, mikset lentäisi?” Valac kuiskasi. Käsi kädessä me astuimme tyhjyyden ylle, ja tyhjyys sulki meidät syliinsä.

*

Todellisuudessa Lönnbergin raapale on 157 sanaa pitkä. Kokeile kuitenkin kirjoittaa raapale niin että käytät otsikoissa maksimissaan 15 sanaa ja itse tarinassa maksimissaan 100 sanaa.

lyhyen tarinan kirjoittaminen

Kirjoita oma raapale

Kokeile kirjoittaa oma raapale yllä olevia ohjeita seuraten. Jos haluat, voit julkaista raapaleesi myös muiden luettavaksi kommenttiosiossa.

Kirjoittamisen iloa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä lukisit seuraavaksi?

Vieritä ylös