Kirjoituskoneen fontti ihastuttaa ja vihastuttaa

Kirjoituskoneen fontti

Onko kirjoituskoneen fontti maailman vanhin fontti?

Kirjoituskone (eng. typewriter) ja kirjasintyyppi (eng. typeface) ovat kaikille tuttuja termejä. Mutta mikä oli kirjoituskoneen fontti? Ja miksi sitä kutsutaan “typewriteriksi”?

Toim. huom. emme normaalisti käytä tätä fonttia. Tähän artikkeliin se sopii kuitenkin kuin kirjoituskoneella nakutettu.

Mikä on kirjoituskoneen fontti?

Nykyään sana typewriter tarkoittaa monille tiettyä fonttia, sellaista vanhaa ja hieman sotkuista, jota kirjoituskoneet syöttivät paperille.

“Typewriter” ei kuitenkaan ole oikea termi fontille, jota kirjoituskoneissa käytettiin. Kielen muuttuessa se on vain vakiintunut ihmisten käyttöön. 

Yllä olevan otsikon kysymyksessä tulisi siis ennemmin pureutua siihen, mitkä ominaisuudet määrittävät kirjoituskoneen kirjasintyylin. Ja jotta voimme vastata tähän, meidän tulee tarkastella kahta näkökulmaa: termin historiallista alkuperää ja sen nykyistä käyttöä.

Kirjoituskoneiden satavuotisen historiaan mahtuu nimittäin monenlaisia kirjasintyyppejä eli fontteja. Fontteihin sisältyy erilaisia leikkauksia, kuten:

  • KAPITEELIT
  • kursiivit
  • lihavoinnit

Vanha kirjoituskone

Courier ihastuttaa ja vihastuttaa

Tunnetuin kirjoituskoneissa käytetty fontti on varmasti Courier. Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu yhdellä sen leikkauksista (Courier Prime).

Tiesitkö, että Courieria käytetään vielä tänäkin päivänä kaikkien elokuva- ja tv-käsikirjoitusten fonttina? Lisäksi käsikirjoituksessa käytettävän fontin koon tulee olla 12pt. Jos siis aiot tarjota käsikirjoitustasi tv-yhtiölle, muista aina käyttää fonttina Courieria. Ja ei, tämä ei ole vitsi.

Hyvänä esimerkkinä toimii alla oleva kuvakaappaus Joel ja Ethan Coenin Fargo-elokuvan käsikirjoituksesta.

Entä tiesitkö tätä? Useimpien elokuvien käsikirjoitukset löytyvät googlaamalla, samoin on Fargon kohdalla.

Courier-fontti käsikirjoituksessa.

Kysytään uudestaan: mikä on se aito ja alkuperäinen kirjoituskoneen fontti?

Valitettavasti kukaan ei tiedä. Kukaan ei ole varma juuri sen aidon ja alkuperäisen kirjoituskonefontin nimestä tai tyylistä.

Näin siksi, että jo tuohon aikaan käytettiin erilaisia Picoja, jotka erosivat toisistaan.

Munk.org-sivustolta löytyy kuitenkin hyvä keskustelu samaisesta aiheesta: keskustelun aloittaja on kirjoittanut useamman tekstinäytteen eri valmistajien kirjoituskoneilla, joiden eroavuuksien pohjalta hän kyseenalaistaa sen, onko lopulta olemassakaan sitä “aitoa ja alkuperäistä kirjoituskonefonttia”.

Alla oleva kuvakaappaus on otettu juuri tuosta kyseisestä keskustelusta.

kirjoituskoneen fontti
Kuvakaappaus Munk.orgin sivuston keskustelusta. 28.12.2022.

Pica-fonteista nykypäivään

Aikanaan useilla painotaloilla ja yrityksillä oli käytössä oma Pica-kirjasintyyppi, yksivälistetty fontti, johon mahtui kymmenen merkkiä tuumalle. 

Eri Picoja käytettiin eri julkaisuille: asiateksteille oli oma Pica, samoin mainosteksteille, tarinoille, lehtiartikkeleille ja niin edelleen. Merkkien muotoilut ja niiden painoerot poikkesivat siis jo tuolloin huomattavasti toisistaan. 

“Ahaa!” saatat tuumata.

Sillä edelleen, tänäkin päivänä, monet yritykset käyttävät juuri heille suunniteltuja fontteja (joihin heillä myös useimmin on yksinoikeus). Yritysten lanseeraamista omista fonteista tunnetuimpia on esimerkiksi kaikkien tunnistama Coca-Colan fontti.

kirjoituskoneen fontti

Mitkä ovat tämän päivän parhaat typewriter-fontit?

Vaikka monien käyttämä termi “typewriter-fontti” ei ole koskaan tarkoittanut yhtä tiettyä fonttia, ihmiset ovat omaksuneet ko. termin tietyn tyyppisen fonttiperheen nimeksi.

Hyviä fontteja on paljon. Kuten aiemmin mainitsin, tässä artikkelissa käytetty leikkaus on nimeltään Courier Prime.

Jos etsit ilmaisia fontteja, klikkaa itsesi Dafont.com-sivustolle. Sivustolta löydät paljon maksuttomia typewriter-perheeseen kuuluvia malleja, jotka voit ladata omalle tietokoneelle. Halutessasi voit myös testata tietyn tekstipätkän ulkonäköä eri fonteilla kirjoittamalla sen (kuvassa) vihreällä merkittyyn kohtaan (Preview).

Tutustu myös ilmaisiin ja maksullisiin fontteihin Googlen ja Adoben sivustolla.

Ilmaisia fontteja
Kuvakaappaus: dafont.com. 28.12.2022.

Kirjoittamisen iloa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Inspiroidu kirjoituskursseillamme

Scroll to Top