Vuodenkierto

luontokirjoituskurssi

Lähde rohkeasti sanojentäyteiselle neulaspolulle ja ota ensiaskel kohti kirjoittajan unelmiasi!
0
Kuukautta
0 +
Kurssilaista
0 +
Harjoitusta
0
Luontosanastoa

Luontokirjoituskurssi

Haluaisitko kirjoittaa lukijat hurmaavia luontotarinoita?

Tarinoita, joissa lauseiden polut polveilevat pakkaspuuteria kimmeltävästä talvennavasta raikkaan aamukasteen tuoksuisiin kevätpäiviin, meripihkan kullankeltaisissa sävyissä hehkuvaan yöttömään yöhön ja hiilloksen oranssinpunaisena loimottavaan syksyn maaruskaan.

Kaipaatko apua luonnon kauniiseen tulkintaan silloinkin, kun maa on märkä ja musta ja imee itseensä kaiken valon? Mitä hyvää edes voi sanoa kengät kastelevasta loskasta tai luonnon ja ihmismielen lakastamasta marraskuusta?

Tällä kirjoituskurssilla syvennät osaamistasi luonnon kuvailussa ja tunnerikkaiden tarinoiden kirjoittamisessa. Samalla luot itsellesi rutiinin, jonka avulla kirjoittamisesta tulee mutkaton osa arkea – ikioma hetki, jota suorastaan odottaa ja jota ei halua sivuuttaa!

Saat käyttöösi

Luontosanastot

Lisäksi kurssilaiset pääsevät lataamaan Himarin laatimia ja hänen itsensä käyttämiä luontosanastoja, joita voidaan hyödyntää tekstin tukena ja taustamateriaalina.

“Olen kerännyt tätä sanastoa vuosien ajan. Sanat olen löytänyt lukemistani eräkirjoista, lehdistä ja muista lähteistä, ikimuistoisia kohtaamisia ja vanhan kansan kuulopuheita unohtamatta.” — Monni Himari

Kurssi-info

Voit osallistua kurssille kesken vuotta, sillä materiaalit jäävät käyttöösi määräämättömäksi aikaa. Toisin sanoen, voit aloittaa kurssin minä kuukautena tahansa!

Uudet kurssimateriaalit päivittyvät kurssilaisten omille sivuille joka kuukauden 1. päivä.

Kurssi toteutetaan etäverkkokurssina, ja tehtävät saa tehdä oman aikataulun mukaisesti. Osallistumispakkoa ei ole, eli jos jokin tehtävistä jää välistä, se ei haittaa; kuukausien aikana julkaistavat tehtävät eivät ole sidoksissa toisiinsa eivätkä ne siten vaikuta kurssilla etenemiseen. Kaikki tehtävät löytyvät julkaisujärjestyksessä kurssilaisten Omilta sivuilta, kirjautumisen takaa.

Kurssilaiset pääsevät keskustelemaan ja vaihtamaan ajatuksia omalla yksityisellä kurssialustalla, joka on vain kurssilaisten käytössä. Lisäksi pidämme kolme kirjoittajailtaa verkon välityksellä, joihin kurssilaiset saavat halutessaan osallistua.

Kurkkaa kurssin ideasta ja sisällöstä lisää Monnin sivuilta.

Verkkokurssin sisältö

Vuodenkierto on nimensä mukaisesti 12 kuukauden aikana toteutettava verkkokirjoituskurssi, jossa teemat, harjoitukset ja tehtävät vaihtelevat kuluvan kuukauden mukaan vuodenkiertoa seuraten.

Saat koko vuoden 75 eurolla, jolloin kuukausihinnaksi jää vain 6,25 €!

Perehdymme kurssilla niin luontoa tunnelmoivan kuin tutkivan tekstin tuottamiseen sekä luontosanastojen ja faktojen hyödyntämiseen tekstin tukena. Myös omille tunteille ja tulkinnoille on runsaasti tilaa.

Tehtäviä on monenlaisia ja voit suorittaa ne oman aikataulusi mukaisesti. Se, kuinka kauan haluat yhden tehtävän parissa viettää, riippuu sinusta itsestäsi. Erilaisia tehtäviä on noin 3–7 yhtä kuukautta kohti, tehtävien laajuus ja pituus vaihtelevat.

Ja kuka tietää, vaikka saisit aikaan lastukokoelman, jota voit tarjota kurssin päätteeksi kustantajalle tai artikkelikokoelmaksi erä/luontoaihaiselle lehdille! Sen lisäksi tietenkin, että sinulla on mahdollisuus päästä julkaisemaan myös Retkipaikkaan!

Webinaarit

Joppe Ranta: Pitkän linjan retkeilytoimittaja Joppe (Retkinikkari) kirjoittaa useisiin eri retkeily- ja matkailupainotteisiin aikauslehtiin. Hän on myös toimittanut kirjan, joka kantaa nimeä Perinteisiä eräruokia. Joppe tulee avaamaan nimenomaan toimituksellisen retkeilyartikkelin kirjoittamista, sen tausta- ja haastattelutyötä. Tästä webinaarista on hyötyä kaikille, jotka haaveilevat erälehtiin kirjoittamisesta!

Antti Huttunen: Retkipaikka.fi-sivuston perustaja Antti kertoo, miten Retkipaikasta on kasvanut Suomen luetuin luontomedia. Lisäksi hän antaa omat vinkkinsä luontoaiheisten tarinoiden kertomiseen.

Jonna Saari: Retkipaikan päätoimittaja Jonna antaa toimitukselliset ja tarinalliset vinkkinsä kaikille Retkipaikkaan haluaville Vuodenkierto-kurssin kirjoittajille.

Monni Himari: Kysy kirjailijalta -webinaarissa kurssilaiset pääsevät esittämään kysymyksiä kirjailijan työstä, kirjoituspalkkioista ja siitä, miten omia luontotarinoita voi tarjota julkaistavaksi.

Vuodenkierto ♥ Retkipaikka

Retkipaikka on Suomen suosituin outdoor- ja luontomatkailumedia, jossa seikkaillaan niin Suomen kuin Pohjoismaiden maisemissa. Vuosi 2022 on Retkipaikalle merkittävä, sillä sivusto juhlii kymppisynttäreitään.

10-vuotisjuhlavuoden kunniaksi olemme lyöneet hynttyyt yhteen Retkipaikan kanssa, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että Vuodenkierto-kurssilaiset pääsevät kuulemaan sivuston perustajan Antti Huttusen (@havukruunu) terveiset ja vinkit luonnon tarinallistamisesta.

Lisäksi Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari (@jonna_saari) kertoo loppuvuonna pidettävässä webinaarissa Retkipaikkaan kirjoittamisesta.

Vuodenkierto-kurssilaisilla on siis mahdollisuus päästä julkaisemaan omia luontotarinoitaan Retkipaikassa, eli tietenkin aloittamaan oman uransa julkaisevana luontokirjoittajana.

Joten, mikäli olet haaveillut kirjoittavasti mutta ennen kaikkea julkaisevasi luonto- ja retkitarinoitasi myös muiden luettavaksi, tämä on tilaisuutesi!

Pst! Kirjoittaminen.fi ja Retkipaikka suunnittelevat par’aikaa uutta tapahtumaa luontokirjoittamisen ja luontokuvaamisen tiimoilta. Tapahtuma tullaan järjestämään loppuvuoden aikana (ja pandemian niin salliessa) Nuuksion kansallispuiston sydämessä sijaitsevassa Suomen luontokeskus Haltiassa, jonne kutsumme kaikki Vuodenkierto-kurssilaiset. Tapahtumaan myydään myös pieni erä sisäänpääsylippuja.

Monni Himari

Kouluttajasi

Retkeilytoimittaja, luontokuvaaja ja eräkirjailija Monni Himari tunnetaan kauniista ja runollisesta ilmaisustaan sekä taidostaan kirjoittaa herkällä mutta luonnonsuojelun puolesta kantaaottavalla tavalla, joka saa lukijat ihastumaan.

Kuten Lapin Kansan kirja-arvostelussa (12/21) todettiin: “Tuulinen, suojaton, kylmä ja kaukainen mökki keskellä karua saarta osoittautuu turvapaikaksi, jonka jokaiseen vetoisaan nurkkaan Himari sanoittaa omalla ainutlaatuisella kielellään lämmön.” 

Himarin esikoisteos Erältä, eräistä julkaistiin keväällä 2020 (Wilder Mind Media).

Himarin toinen teos on suolantuoksuinen romaani Vaella, kalasta, rakasta – omaa polkua etsimässä, joka vie lukijat Pohjois-Norjan vuonomaisemiin ja elämää muuttavien tuulten keskelle (SKS Kirjat).

Löydät Monnin myös näistä kirjoista:

  • Kansallispuistojen kultainen opas (Karttakeskus, 2021)
  • Vaihtuvia maisemia (Gummerus, 2021)
  • Kevytretkeilijän opas (SKS Kirjat, 2020)
  • Uuteen nousuun (Tammi, 2019)
  • Retkipaikka (Karttakeskus, 2015) 

Lisäksi Monni kirjoittaa Suomen luetuinta luontoaiheista matkablogia, Kaukokaipuuta.

FAQ

Lisätiedot kurssista

Kurssi on käynnissä ja voit aloittaa sen milloin tahansa. Uudet kurssimateriaalit päivittyvät kurssilaisten omille sivuille jokaisen kuukauden 1. päivä.

Kyllä voit! Voit ostaa kurssin ja aloittaa sen missä vaiheessa vuotta tahansa. Voit aloittaa vuodenkierron mukaan tammikuusta, tai voit hypätä mukaan kuluvan kuukauden aikana ja jatkaa kurssia oikean vuodenkierron mukaan.

Ensimmäisen vuoden (2022) aikana kurssimateriaalit julkaistaan kuukausittain, ja vuodesta 2023 eteenpäin kaikki materiaalit ovat heti saatavilla.

Tällä kurssilla ei ole päättymispäivää, eli kurssimateriaalit jäävät käyttöösi niin pitkäksi aikaa kuin Kirjoittaminen.fi-sivusto on toiminnassa. Mikäli sivusto jostain syystä lopettaisi toimintansa, ilmoittaisimme tästä hyvissä ajoin. Sivuston on kuitenkin tarkoitus palvella luovan kirjoittamisen asiakkaita tästä päivästä hamaan tulevaisuuteen. ♥

Vuodenkierto-kurssilla yhden kuukauden hinnaksi tulee vain 6,25 €. Kurssi maksetaan kokonaisuudessaan ennakkoon (75 €), ja kurssi alkaa 1.1.2022. Voit myös osallistua kurssille kesken vuotta ja toteuttaa sen joko alkaen tammikuusta tai aloittaa kuluvan kuukauden mukaan.

Kurssimateriaalit jäävät käyttöösi niin pitkäksi aikaa, kuin Kirjoittaminen.fi-sivusto on toiminnassa, eli voit käydä kaikkien kuukausien harjoitteet vaikka juuri ko. kuukauden aikana, eli myös vuonna 2022 (ja siitä eteenpäin).

Vuodenkierto on nimensä mukaisesti 12 kuukauden aikana toteutettava kirjoituskurssi, jossa teemat, harjoitukset ja tehtävät vaihtelevat kuluvan kuukauden mukaan vuodenkiertoa seuraten.

Tehtäviä on monenlaisia ja voit suorittaa ne oman aikataulusi mukaisesti. Kuinka kauan haluat yhden tehtävän parissa viettää, se riippuu sinusta itsestäsi. Erilaisia tehtäviä on noin 3–7 yhtä kuukautta kohti. Tehtävien pituus ja laajuus vaihtelevat.

Kurssi soveltuu kaikille, jotka haluavat syventää teksteissään luonnon kuvailua ja tunnelmien välittämistä lukijoille.

Lähtötaso luontokirjoituskurssille on matala. Sinun ei tarvitse taitaa täydellistä kielioppia saati edes olla kirjoittanut paljon – riittää, että sinulta löytyy intoa tekstin tuottamiseen! Ja totta kai luonnon havainnointiin.

Kurssilaiset pääsevät jakamaan ajatuksiaan ja tekstinäytteitään niin halutessaan yksityisellä kurssialustalla, kunkin tehtävän yhteydessä, sekä yksityisessä Facebook-ryhmässä (liittyminen vapaaehtoista).

Kurssilaisille tarjotaan myös mahdollisuus saada kouluttajalta palautetta omista teksteistä erillisen korvauksen mukaan.

Jos haluat antaa kurssin lahjaksi, klikkaa tänne ja osta lahjakortti itsellesi, eli täytä tilauslomakkeelle omat tietosi. Olemme sinuun yhteydessä tilauksen käsiteltyämme, minkä jälkeen luomme lahjansaajalle tunnukset ja toimitamme sinulle sekä tunnukset että sähköisen lahjakortin, jotka voit antaa lahjansaajalle.

Tule mukaan!

Lähde rohkeasti sanojentäyteiselle neulaspolulle kohti luontokirjoittajan unelmiasi!