Maailmassa ei ollut aikojen alussa lainkaan tarinoita

Ei ennen kuin Anansi-hämähäkki meni isänsä, suuren taivaan jumalan Nyamen luo ja pyysi saada kerrottavaksi muutamia tarinoita – ainakin mitä länsiafrikkalaiseen kertomukseen on uskominen.

Mnemosyne, muinaisessa Mesopotamiassa asunut antiikin Kreikan muistin jumalatar synnytti muusat, taiteiden ja tieteiden valtiattaret. Täällä Pohjolassa puolestaan vaikutti Saga, joka tunnetaan muinaisnorjalaisena tarinankerronnan jumalattarena.

Oletetusti maailmanhistorian ensimmäinen tunnettu kirjailija, Enheduanna (n. 2285–2250 eaa.), oli akkadilainen prinsessa ja Kuun Jumalattaren papitar. Yli 4000 vuoden taakse päiväävät runot kertovat Enheduannan suuresta rakkaudesta Inanna-jumalatartaan kohtaan.

Ihminen ja tarinat

Kun ihminen keksi tulen, nuotiotarinat syntyivät.

Aikaan ennen kirjoitustaitoa suulliset tarinat jäivät ihmisten muistiin ja siirtyivät ensin lauluina ja sitten sanallisesti sukupolvelta toiselle, eteenpäin omille jälkipolville.

Vaikka maailman alussa ei ollut lainkaan tarinoita, niitä on kerrottu niin kauan kuin ihminen on ollut olemassa. Vain tavat ja tyylit ovat muuttuneet: esihistoriallisten luolien seiniin maalatut, kiveen ja puuhun kaiverretut, iholle tatuoidut, silkkiin kirjaillut ja eläimen nahkaan raaputetut sanat ovat siirtyneet paperille, paperilta ääniaalloille ja televisioon, lopulta kelmeää valoa hohtaville päätelaitteille internetin syövereihin ja some-kanavien ikuiseen virtaan.

Moni asia on muuttunut, paitsi yksi. Tänäkään päivänä tarinankerronta ei ole pyörän keksimistä uudelleen. Tarinankerronta on ennen kaikkea hyväksi ja toimiviksi havaittujen tapojen hyödyntämistä omissa kirjoituksissa. Ja juuri näitä tapoja ja vinkkejä käymme läpi uuden verkkokurssin aikana.

Kirjoita oma romaani!

Tällä romaanin juonta ja tarinan rakennetta käsittelevällä verkkokurssilla opit kaiken, mitä sinun tulee tietää romaanin kirjoittamisesta.

Lisäksi suunnittelet romaanin rungon ja pääset aloittamaan tai jatkamaan käsikirjoituksen työstämistä.

Kurssi on nyt ennakkomyynnissä huimaan tarjoushintaan 25€ (norm. 99€)!

Haluatko sinä toteuttaa unelmasi omasta kirjasta? Tämän helpommaksi se ei tule – ole siis mukana!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös