Kirjailijan apurahat
Onnea ja menestystä apurahan hakemiseen!
Kirjan kirjoittaminen » Apurahat
Apurahat kuukausittain
Löydät tältä sivulta Suomessa ja Pohjoismaissa toimivia tahoja, joilta voit hakea apurahaa kirjallisen työn tueksi.
Päivitämme sisältöä jatkuvasti. Mikäli jokin taho puuttuu listalta, ilmoitathan siitä meille: info@kirjoittaminen.fi
Kirjailijan apurahan hakemisen mestarikurssi
Apurahakuukaudet
Jatkuvat apurahahaut
Suomen tietokirjailijat ry
Suomen tietokirjailijoilta on haettavissa jatkuvahakuisia kohdeapurahoja laitehankintaan, matkaan ja koulutukseen. Hakemuksia käsitellään kolme kertaa sekä kevät- että syyskaudella.
Taiken apurahat
Taike tuke taidetta ja kulttuuria apurahoin ja avustuksin. Apurahat on suunnattu yksilöille ja työryhmille, avustukset yhteisöille.
- Kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahat on tarkoitettu kaunokirjailijoille, tietokirjailijoille ja kääntäjille, jotka asuvat tai ovat asuneet pysyvästi Suomessa.
- Kirjastoavustukset ovat iäkkäiden kirjailijoiden ja kääntäjien avustukset sekä sairaus- tai työkyvyttömyysavustukset.
- Kuvataiteen näyttöapurahat on tarkoitettu visuaalisten taiteenalojen, mediataiteen ja muotoilun ammattilaisille, joiden teoksia voidaan näyttää julkisesti.
Selkokirjallisuuden valtionavustus
Selkokirjallisuuden valtionavustusta voivat hakea selkokirjojen kirjoittajat/mukauttajat, kuvittajat, kustantajat, koskettelukirjojen tekijät sekä selkokirjojen tutkijat ja kehittäjät. Haku on auki kerran vuodessa 31.12.–31.1. välisenä aikana.
Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto
Rahasto tukee toimintaa, jonka tarkoitus on kahdenvälinen, eli toiminnan tulee edistää Ruotsin ja Suomen välisiä yhteyksiä ja maiden keskinäistä tuntemusta kulttuurin alalla sekä maiden yhteiskunnalliseen kehitykseen liittyen.
Kulttuurirahaston maakuntarahastot
Suomen Kulttuurirahasto myöntää apurahoja taiteen, tieteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville henkilöille, työryhmille ja yhteisöille keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston kautta.
Alfred Kordelinin säätiö
Alfred Kordelinin säätiön tarkoituksena on suomalaisen tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistäminen ja kannattaminen.
Hakuajat ovat vuosittain elo- ja tammikuussa. Tammikuussa haettavina ovat yhteisöille tarkoitetut suuret kulttuurihankkeet -apurahat sekä kaupunki- ja kohderahastojen apurahat paikalliseen kulttuuriin sekä määrättyihin tarkoituksiin. Elokuussa haettavissa ovat vuosiapurahat tieteeseen, taiteeseen ja sivistystoimintaan.
Otavan Kirjasäätiön apurahat
Apurahoja voivat hakea kirjailijat, oppikirjailijat, tietokirjantekijät, lasten- ja nuortenkirjailijat, sarjakuvantekijät, suomentajat, kääntäjät, kuvittajat, graafikot ja oppimateriaalien tekijät. Avustuksia voivat hakea kirjallisuutta ja lukemista edistävät yhteisöt ja järjestöt. Tutustu →
WSOY:n kirjallisuussäätiön apuraha
Säätiö myöntää apurahoja sääntömääräisen tarkoituksensa mukaisesti kirjallisuuden edistämiseen ja lukuharrastuksen lisäämiseen. Helmikuussa haetaan työskentelyapurahoja, hankeapurahoja ja residenssipaikkoja.
Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto
Hanaholmen jakaa apurahoja erilaisiin yhteiskunnallisiin ja kulttuurielämän hankkeisiin.
Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto
Hanholmenin apurahojen tavoitteena on edistää hankkeen kahdenvälistä osuutta, toisin sanoen sitä lisäarvoa, jonka hanke saa suomalais-islantilaisen ulottuvuuden kautta, verrattuna siihen, että hankkeen sisältö olisi pelkästään kansallinen. Hakuaika 1. helmikuuta – 31. maaliskuuta
Suomalais-tanskalainen kulttuurirahasto
Hanaholmen jakaa apurahoja erilaisiin yhteiskunnallisiin ja kulttuurielämän hankkeisiin.
Kulttuurirahaston maakuntarahastot
Maaliskuun haussa jaetaan liikkuvuusapurahoja sekä vuosittain vaihtuvia apurahoja erityiskohteisiin. Jaossa ovat myös Kulttuurirahaston soitinkokoelman jousisoittimet.
Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDE
KIDE myöntää vuosittain kohdeapurahoja kaunokirjailijoiden työvälineisiin ja kaunokirjallisen työn edellyttämiin matkoihin. Apurahojen hakuaika on vuosittain maaliskuussa ja lokakuussa.
Taiteen edistämiskeskus TAIKE
Valtion taiteilija-apurahat on tarkoitettu eri alojen ammattitaiteilijoille ja taidejournalisteille. Lue lisätiedot täältä.
Jenny ja Antti Wihurin apuraha
Jenny ja Antti Wihurin apurahaa tieteen, taiteen ja yhteiskunnallisen toiminnan alojen hankkeisiin voi hakea kerran vuodessa keväisin järjestettävän apurahahaun kautta. Lisäksi olemme mukana säätiöiden yhteisissä apurahapooleissa.
Alfred Kordelinin säätiö
Alfred Kordelinin säätiön tarkoituksena on suomalaisen tieteen, kirjallisuuden, taiteen ja kansanvalistuksen edistäminen ja kannattaminen.
Hakuajat ovat vuosittain elokuussa ja tammikuussa. Tammikuussa haettavina ovat yhteisöille tarkoitetut suuret kulttuurihankkeet -apurahat sekä kaupunki- ja kohderahastojen apurahat paikalliseen kulttuuriin sekä määrättyihin tarkoituksiin. Elokuussa haettavissa ovat vuosiapurahat tieteeseen, taiteeseen ja sivistystoimintaan.
Kulttuurirahaston maakuntarahastot
Elokuussa haettavana on liikkuvuus- ja residenssiapurahoja taiteilijoille sekä vuosittain vaihtuvia apurahoja erityiskohteisiin. Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä klo 16 Suomen aikaa.
Espoon kaupungin taideapurahat
Apuraha on tarkoitettu espoolaisille ammattitaiteilijoille lyhytaikaiseen, 1–3 kuukauden kestoiseen taiteelliseen työskentelyyn.
Kansan Sivistysrahaston apurahat
Kansan Sivistysrahasto myöntää apurahoja kulttuuriin, tieteeseen, taiteeseen, opiskeluun sekä yhteiskunnallisesti painottuneeseen tutkimukseen.
Suomen Tietokirjailijat ry
Suomen tietokirjailijat ry julistaa syyskuussa haettavaksi työskentelyapurahoja oppi- ja tietokirjailijoille luovaan tietokirjalliseen työskentelyyn.
Pohjoismaisen kulttuuripisteen kulttuuri- ja taideohjelma
Kulttuuri- ja taideohjelma tukee pohjoismaista yhteistyötä taiteen ja kulttuurin alalla. Tukea voi hakea hankkeelle, jolla on taiteellista tai kulttuurista arvoa ja joka edistää Pohjoismaiden monipuolisuutta ja kestävyyttä.
Pohjoismaisen kulttuuripisteen liikkuvuustuki
Hae tukea matkoihin Pohjoismaissa ja Baltian maissa taide- ja kulttuurialan ammattilaisille.
Svenska kulturfonden
Svenska kulturfonden on suomalainen säätiö, jonka tarkoitus on tukea suomenruotsalaista kulttuuria ja koulutusta, ruotsin kieltä sekä suomenruotsalaista toimintaa Suomessa.
Koneen Säätiön apurahat
Koneen Säätiö myöntää apurahoja tieteeseen ja taiteeseen sekä taidetta ja tiedettä yhdistäviin hankkeisiin.
Alli Paasikiven säätiö
Alli Paasikiven säätiön tarkoitus on edistää perheen sosiaalista turvallisuutta yhteiskunnassa. Säätiö jakaa vuosittain apurahoja sekä kulttuuri- ja kehittämishankkeisiin että tutkimukseen, jotka edistävät säätiön tarkoitusta. Kulttuuriapuraha on vuoden kuluessa toteutettaville kulttuurihankkeille tarkoitettu apuraha.
Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston yleiset apurahat
Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto jakaa apurahoja maiden väliseen yhteistyöhön kulttuuri-, yhteiskunta- ja elinkeinoelämän alalla.
Kulttuurirahaston maakuntarahastot
Suomen Kulttuurirahasto myöntää lokakuun hausta apurahoja tieteelliseen ja taiteelliseen työskentelyyn sekä hankkeisiin ja hankintoihin.
Otavan Kirjasäätiön apuraha
Henkilökohtaisia työskentelyapurahoja voivat hakea Otavan Kirjasäätiöstä niin kirjailijat, tietokirjailijat, lasten- ja nuortenkirjailijat, sarjakuvantekijät, suomentajat, kääntäjät, kuvittajat, graafikot kuin oppimateriaalien tekijät. Säätiö myöntää myös avustuksia yhteisöille ja järjestöille kirjallisuutta, lukutaitoa ja lukemista edistäviin ja kirja-alan uudistumista tukeviin hankkeisiin.
Pegasos-avustukset
Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahasto jakaa Pegasos-apurahoja suomalaisen lyriikan ja librettojen kirjoittamiseen ja säveltämiseen. Kyseeseen tulevat ensisijaisesti elävien suomalaisten runoilijoiden tuotantoon tehtävät sävellykset. Myös runoilijat ja libretistit voivat hakea avustusta kirjoitustyöhön silloin, kun teksti tehdään osaksi sävelteosta.
Nuoren Voiman Säätiön apurahat
Nuoren Voiman Säätiö myöntää vuosittain nuorille kirjailijoille tarkoitettuja apurahoja säätiön varallisuustilanteen mukaan. Apurahat ovat työskentelyapurahoja, ja niitä voivat hakea alle 40-vuotiaat suomeksi kirjoittavat kirjailijat. Apurahoja voivat hakea vain yksityishenkilöt eikä niitä myönnetä työryhmille. Apurahoja voi hakea ainoastaan ammattimaiseen kaunokirjalliseen työskentelyyn. Esseet kuuluvat haettavien apurahojen alaan, tietokirjallisuus ei. Apurahaa ei myönnetä sosiaalisin tai taloudellisin perustein.
Suomen Kirjailijaliitto ja Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDE
Suomen Kirjailijaliitto ja Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDE myöntävät apurahoja ammattimaisesti kaunokirjallisuuden parissa työskenteleville (ei tietokirjallisuuteen).
- Kirjallisuuden edistämiskeskuksen kohdeapurahojen haku, 1.3.2024 – 31.3.2024 23.59
- Anna-Maija Raittilan apuraha, 1.5.2024 – 31.5.2024 23.59
- Kirjailijaliiton työskentelyapuraha, 1.5.2024 – 31.5.2024 23.59
- Eeva-Liisa Mannerin apuraha 1.10.2024 – 31.10.2024 23.59
- Kirjailijaliiton työskentelyapuraha, 1.10.2024 – 31.10.2024 23.59
- Kirjallisuuden edistämiskeskuksen kohdeapurahojen haku, 1.10.2024 – 31.10.2024 23.59.
Luonnonsuojelusäätiön apuraha
Luonnonsuojelusäätiö jakaa apurahoja luonnon- ja ympäristönsuojelua edistävään tutkimukseen, koulutukseen, taiteeseen, kirjallisuuteen ja käytännön suojelutyöhön, esim. kirjallinen työ kuten lastenkirjat, tietokirjat ja luontokirjat.
Apurahan hakijan muistilista
Apurahan hakeminen kirjan kirjoittamista varten vaatii huolellista suunnittelua ja valmistelua. Tässä tärkeimpiä asioita, jotka sinun kannattaa muistaa.
- Tutustu avustavaan tahoon: Tutki ja ymmärrä, mitä apurahan tarjoajat etsivät. Keskity tahoihin, joiden intressit vastaavat omaa projektiasi.
- Selkeä suunnitelma: Laadi yksityiskohtainen suunnitelma kirjaprojektillesi. Tee tämä myös itseäsi varten. Kerro, mitä aiot kirjoittaa, miten aiot toteuttaa projektin, ja mikä on aikataulusi.
- Hankesuunnitelma: Mikäli avustava taho vaatii hankesuunnitelman, heillä on yleensä tarjota omat ohjeet; varmista, että palautat kaiken materiaalin, mitä he pyytävät.
- Budjetin tarkkuus: Luo realistinen budjetti. Perustele, miksi tarvitset rahoitusta ja miten aiot käyttää sen.
- Näyte tekstistäsi: Usein apurahahakemuksiin tulee liittää näyte kirjoituksestasi. Varmista, että valitsemasi teksti edustaa parhaiten työtäsi ja kirjaprojektisi tavoitteita.
- CV/esittely: Usko itseesi; kerro, miksi juuri sinä ansaitset rahoituksen. Kerro intohimosi projektista ja sen merkityksestä.
- Aikaisemmat julkaistu: Jos olet aiemmin julkaissut teoksia tai saanut kirjallisuuspalkintoja, mainitse nämä saavutukset hakemuksessasi.
- Aikataulun noudattaminen: Apurahojen hakuajat eivät jousta. Merkitse määräajat kalenteriisi – ja muista aloittaa hakuprosessi hyvissä ajoin.
- Ohjeiden noudattaminen: Noudata tarkasti hakemuksen ohjeita; ohjeiden laiminlyönti tai puuttuva tiedosto voi johtaa hakemuksesi hylkäämiseen.
- Palaute ja oikoluku: Anna luotettavien kollegoiden tai mentorien lukea ja antaa palautetta hakemuksestasi ennen sen lähettämistä. Oikolue hakemus huolellisesti. Jos haluat, voit tilata oikoluvun myös meiltä.
- Periksi ei anneta: Jos et saa apurahaa ensimmäisellä yrittämällä, älä lannistu. Pyydä palautetta, tee tarvittavat muutokset ja yritä uudelleen.