Miten haiku kirjoitetaan?

Runous > Haiku-runo

Haiku, maailman lyhin runo

Haiku (俳句) on maailman lyhin runo ja mielikuvitukselle tilaa jättävä kolmen säkeen maailma – tiettyä tyyliä ja tiettyä tavumäärää noudattava hetken kuvaus eli tuokiokuva.

Haiku, lyhyesti 🌸

Haikurunous on erinomainen tapa oppia näkemään ja kuvailemaan maailmaa ytimekkäästi; lukijan tulee sisäistää kolmen lyhyen säkeen aikana se hetki, joka pysäytti haikurunoilijan ajattelemaan.

kirjoita oma haiku

Haiku on maailman lyhin runo.

Haiku runon rytmi

  • Haikun rytmi koostuu kolmesta säkeestä, joiden tavut ovat 5–7–5.
  • Haiku on syntynyt tankasta, jonka rytmi seuraa sääntöä 5–7–5–7–7.
  • Haiga puolestaan tarkoittaa haikua, joka on yhdistetty valokuvaan tai maalaukseen.

Haikurunoissa huomioidaan kiru eli “leikkaus”, jolla tarkoitetaan kahden poikkeavan ajatuksen tai mielikuvan esittämistä. Näin ollen edellä mainitut ajatukset erottaa toisistaan kireji eli leikkaussana. Kireji muun muassa rytmittää runoa tai antaa sille tietyn tunnelman tai vihjeitä runoilijan tunnetilasta. 

Ei aforismi eikä vertauskuva

Japanilaista runoa, haikua, ei tule sekoittaa aforismiin eikä kielelliseen vertauskuvaan, sillä haikurunolla ilmaistaan aina tapahtumaa tai tunnetta. Myös tanka ja haikurunot eroavat toisistaan.

Esimerkki aforismista:
“Voimme antaa lapsillemme kaksi kestävää perintöä. Ensimmäinen on juuret. Ja toinen on siivet.” — Hodding Carter, Jr.

Esimerkki vertauskuvasta:
hän kuoli > hän nukkui pois

Japanilaisen runouden historia

Ensimmäiset haikurunot kirjoitettiin Japanissa satoja vuosia sitten. Jo tuolloin japanilainen runo eli haiku oli paljon enemmän kuin vain runon muoto – se oli ja on edelleen runoilijoiden tapa ilmaista itseään.

Aikalaiset käyttivät haikusta nimeä “hokku”, joka on Muromachi-kaudella (1333 – 1568) syntyneen renga-runon alkusäkeistö. Renga-runot ovat kahden runoilijan yhdessä kirjoittamia kokonaisuuksia, joissa toinen kirjoittaa alkuosan ja toinen loppuosan. Runoa kirjoitetaan yhdessä niin kauan, kun sen katsotaan olevan valmis. Rengojen kirjoittaminen oli suosittua ajanvietettä yhteisten illanviettojen yhteydessä renga-opettajan johdolla.

Ajan saatossa alun perin vitsikkäät haikut muuttivat muotoaan syvällisiksi runoiksi, sellaisiksi, joina ne tänä päivänä parhaiten tunnetaan.

Vaikka haikua pidetään yhtenä Japanin merkittävimmistä runolajeista, maailman lyhimmän runon suosio ei ole aina ollut yhtä loistelias.

Aluksi toisarvoisena kirjallisuutena ja yksinkertaisina sanaleikkeinä pidetyt haikut nousivat uuteen arvoon Masaoka Shikin (1867–1902) ansiosta. Hän myös popularisoi nimen haiku. Vaikka Shiki nosti haikut estradille, kaikkien aikojen suurimapana haikurunoilijana pidetään Matsuo Bashoota (1644–1694), joka syntyi köyhään samuraiperheeseen eteläisessä Japanissa.

Näin haiku rakentuu

Haiku on tankasta kehittynyt lyhyempi runomuoto, joka koostuu perinteisesti kolmesta säkeestä ja 17 tavusta (5–7–5). Haiku runon rakenne eli haikun pituus ei kuitenkaan ole kiveen hakattu, eli voit joustaa tavumäärässä.

Japanissa ja japaniksi haikut kirjoitetaan perinteisesti yhdelle pystyriville ja länsimaisittain kolmelle vaakariville.

haiku

Unohda rimmaus ja loppusointu

Haikurunon säkeiden ei tarvitse rimmata keskenään. Loppusointuja ei siis tarvitse miettiä. Haikussa ei myöskään tavata käyttää väli- eikä lopetusmerkkejä.

Meri minussa (5)
ajatusten pohjalla (7)
hohtavat helmet (5)

Haikun perimmäinen tarkoitus on tarjota lukijalle tuntemuksia ja mielikuvia: “vesi ei jäädy” vaan “vesi ottaa talven vastaan”.

Japanilainen runo, haiku, korostaa luonnon merkitystä

Monet haikut ovat pieniä tuokiokuvia luonnosta, minkä vuoksi niissä käytetään japanilaisittain kigoa, vuodenaikasanaa.

Vuodenaikasanat eivät kuitenkaan ole mallia “syksy” tai “talvi”, vaan ne kuvaavat näiden vuodenaikojen aiheita nimityksin ja synonyymein. Kigoja voivat esimerkiksi olla kirsikankukat (kevät), kiuru (kesä), ruska (syksy) ja jää (talvi).

Japanilaiset haikurunoilijat hyödyntävät tuokiokuvaustensa pohjana erityistä vuodenaikasanakirjaa, saijikia.

Mikäli kaipaat apua luontosanoihin, tutustu kauniista kielestään tunnetun eräkirjailija ja retkeilytoimittaja Monni Himarin laatimiin luontosanastoihin.

Suomalainen saijiki

Tämän 30-sivuisen suomalaisen saijikin eli vuodenaikasanakirjan on laatinut eräkirjailija ja haikurunoilija sekä HaikuMielikurssin ohjaaja Monni Himari. 

Aloita helposti Runobotin avulla

Oletko jo kokeillut RunobottiaRunorobotin haikuissa yhdistyvät niin tunteet kuin luontosanat.

  1. Voit kokeilla haikun muodostamista antamalla robotille valitsemasi luontosanan ja tunnesanan.
  2. Kun olet kirjannut sanat niille varattuun tilaan, klikkaa “Haikuoi”.

Tunnettuja haikuja 🌸

lapsen vilkutus
rautatieasemalla
molemmin käsin

— Jack Kerouac

Kuten huomaat, moderneissa haikuissa ei tarvitse käyttää kigoa eli vuodenaikasanaa.

Useless! useless!
heavy rain driving
Into the sea

— Jack Kerouac

Japanilainen runous on lyhyttä ja silti sisällöltään rikasta.

Haiku voi olla myös eroottinen

Kielesi kulkee
huulilta huulille
ihanan matkan

— Stella Kaarna

Stella Kaarnan Vain yksi ilta -teos (2017) poikkeaa tavasta kirjoittaa haikuja. Runoteoksen eroottinen tematiikka ei kuitenkaan riitele runolajin kanssa, sillä myös seksi ja halut ovat japanilaisen runouden aiheita. Näitä kahta aihetta kuvataan kuitenkin yleensä enemmän tai vähemmän “peitetysti”, eli tässäkään tapauksessa kaikkea ei tule kertoa suoraan vaan vihjailujen kautta.

Mikäli Kaarnan tapa kirjoittaa haikuja kiinnostaa, tutustu pohjoissuomalaisen kulttuurilehti Kaltion arvosteluun kyseisestä teoksesta.

Japanilainen runous voidaan myös yhdistää kuvaan.

Haikurunot kertovat usein luonnosta

Ammenna inspiraatiota omasta elämästä

Vaikka haikuja voi kirjoittaa muistista ja mielikuvista (jopa mielikuvituksen avulla), aidoimmat haikut syntyvät oikeasta elämästä. Ja juuri sen vuoksi parhaat haikut ovat lähes aina, tavalla tai toisella, omaelämäkerrallisia.

Tiivistetysti: Selkeä näkemys ja selkeä ilmaisu sekä kouriintuntuvat kielikuvat ovat haikun perusta. Koska haikun perimmäinen tarkoitus on koskettaa lukijaa, tunneskaaloja kannattaa hyödyntää.

Muista, että tunteiden ilmaiseminen tapahtuu haikurunoudessa aina epäsuorasti: luota rohkeasti rivien välistä kumpuavaan voimaan!

Anna ajatusten virrata kuin japanilainen kevätpuro!

Mitä arkisempi aihe, sitä mielenkiintoisempi runo. Kauneimmat haikut kertovat rivien välistä enemmän kuin mihin pitkät lauseet pystyvät.

Kokeile kirjoittaa haiku omasta perheestäsi, tavallisesta päivästäsi tai työmatkastasi. Voit kirjoittaa myös pihastasi, lemmikistäsi tai lähimetsästäsi.

Toisin sanoen, aiheita on loputtomasti!

Tässä muutamia aiheita, joista on helppo aloittaa:

  • Yö (onko se pelottava, tähtikirkas tai kenties yötön yö?)
  • Päivä (hyödynnä tunnetiloja, kuten ilo, suru tai toivo)
  • Kesä (kuuma, kuiva vai sateinen?)
  • Syksy (kesän kuolema vai puhdistumisen alku?)
  • Meri (syvyys on yhtä kuin ihmismieli)

Halutessasi voit julkaista oman haikusi kommentilla ja/tai luettavaksi täällä! 🌸

Tule mukaan HaikuMieli-kurssille!

Lyhyet mutta sisällöltään vahvat haikut ovat omiaan itsetutkiskeluun ja terapeuttiseen kirjoittamiseen toivon herättäjänä sekä lohdun tuojana vaikeina hetkinä.

Runojen avulla voimme käsitellä ja hyväksyä tunteita, kutsua niitä luoksemme mutta myös vapauttaa mielemme ei-toivotuista tunnekokemuksista – eletyistä hetkistä ja muistoista, joita on vaikea käsitellä tai jotka haluamme käsitellä unohduksiin.

Yhtä lailla voimme syventää ajatuksiamme ja palata mielen voimin niihin hetkiin, joita ikävöimme ja joita emme muuten saa takaisin.

Tutustu mielensopukoita avaavaan HaikuMieli-kurssiin!

P.S. Ehkä haluaisit lukea lisää hieman pidemmästä tankarunosta?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top