
Epäonnistuminen ei ole vain väistämätöntä vaan tarpeellista
Epäonnistuminen on sana, jota vältellään kuin huonoa säätä. Sanotaan mieluummin, että “ei mennyt suunnitelmien mukaan” tai “otettiin sentään oppia”.
Kirjoittaminen on paon ja paluun taito. Toisinaan tarvitsemme uuden ympäristön, jotta sanat voivat syntyä – ja jotta ne voivat jatkaa kulkuaan sittenkin, kun reissu on ohi.
Itselle annettu lahja, omatoiminen kirjoitusloma, vaatii päätöksiä ja suunnitelmallisuutta. Yhtä paljon vaaditaan kykyä hyväksyä se, ettei kaikkea voi hallita.
Että vaikka varaa mökin, ostaa muistikirjan ja lupaa itselleen aamuiset kirjoitussessiot, voi silti löytää itsensä tuijottamasta ikkunasta ja pohtimasta, millaista kaikki olisi ollut, jos olisi valinnut toisenlaisen elämän.
Juuri siksi omatoiminen kirjoitusloma kannattaa. Kirjoittaminen ei ole vain sanojen kokoamista, vaan myös sitä, että uskaltaa olla yksin itsensä ja ajatustensa kanssa.
Tämä uudelleenjulkaistu artikkeli syntyi alun perin kirjoitusloman aikana, jonka vietimme perustajajäsenien kesken Kylmäpihlajan majakkasaarella, Raumanmeren maisemissa.
Luimme, valokuvasimme, kirjoitimme ja suunnittelimme ensimmäisiä luovan kirjoittamisen kursseja teidän kaikkien iloksi.
Lumoava ja romanttinen hotelli Edelfelt on suunniteltu arkkitehti Carl Albert Edelfeltin (1818–1869) vision mukaan. Kuva: Mustion Linna
Kun luontoon ja maaseudulle suuntautuva korona-ajan lähimatkailu kasvoi, staycation valtasi Suomen. Englannin kielestä meillekin rantautunut sanaleikki on peruaan sanoista stay (pysyä, oleilla) ja vacation (loma, lomamatka).
Siispä suunnitellaan tämän kevään tai kesän kirjoitusloma iki-ihaniin kotimaan kohteisiin!
Mustion Linna, Raasepori. Historiallisessa ruukkiympäristössä sijaitseva Mustion Linna tunnetaan mielenkiintoisesta ja säihkyvästä mutta myös traagisesta historiasta. Viehättäviksi hotellihuoneiksi kunnostetut 1800-luvun alun rakennukset olivat ennen aikaan rautaruukin työläisten sekä palvelusväen asuntoja. Kirjoittamisen välissä voit viettää inspiroivan lukutauon lumoavassa englantilaistyyppisessä puistossa, jonka läpi virtaa luonnonkaunis Mustion joki.
Töyrylän kartano, Artjärvi. Hurmaannu kartanoromantiikasta ja entisajan eleganssista! Töyrylän kartano on Sibelius-suvun alkukoti, tiesitkö? Jean Sibeliuksen isoisän isoisä Matti Martinpoika (Matts) syntyi vuonna 1771 talon nuorimmaksi pojaksi. Töyrylän puistossa, kuusiaidan varjossa, kohoaa Sibelius-suvun obeliski, johon on kaiverrettu: “Tässä maan kamarassa ovat suomalaisen säveltäjämestarin sukupuun juuret”.
Kartanohotellin house-guest-majoitus tarkoittaa, että kaikki Töyrylän tilat keittiöstä ja kirjastosta kauniisiin saleihin ovat vieraiden käytössä. Täällä olet kuin minilomalla hyvän ystävän maaseutukartanossa.
Yksittäisten hotellihuoneiden varaus on avoinna kesäkaudella 19.5.–10.9. välisen ajan.
Kuva: Töyrylän kartano
Haikon kartano, Porvoo. Jos mielit merenrannalle, valitse kirjoitusloman kohteeksi suomalaista kartanorakennuksen aatelia edustava Haikon kartano, jonka juuret ulottuvat 1300-luvulle asti. Suomen ensimmäinen kartanohotelli tunnetaan, kenties, maamme kauneimpana kylpylänä. Haikon kartanon historia on täynnä tarinoita, joista voit lukea lisää täällä.
Haikon kartano tarjoaa klassista kartanoarkkitehtuuria, jossa yhdistyvät uusbarokkilainen tyyli, koristeelliset yksityiskohdat ja kauniisti hoidettu puistoalue. Kuva: Haikon kartano
Hotel Golden Dome, Iisalmi. Kun Suomi menetti talvisodassa osan Karjalasta itänaapurilleen, monet joutuivat evakkoon. Uusi kotipaikka löytyi Iisalmesta, jonne myös rajakarjalainen ja ortodoksinen kulttuuri juurtui evakkojen mukana. Mikäli haluat kokea jotain aivan erityistä, lähde pitkäksi viikonlopuksi Ylä-Savon sydämessä sijaitsevaan Hotel Golden Domeen, joka huokuu autenttista karjalaistunnelmaa.
Ja jos haluat pienen irtioton kirjoittamisesta, täällä pääset oppimaan, kuinka aidot karjalanpiirakat valmistetaan!
Ylellinen pakopaikka lisalmen sydämessä. Kuva: Hotel Golden Dome
Miten tunnelmallista olisikaan kirjoittaa majakkamestarin huoneessa, kuulla tiiran kiljaisut aamutuimaan ja nukahtaa merenkohinaan. Jos sydämessäsi on edes pieni pala Hemingwayta, nämä kohteet ovat omiaan sinulle.
Tutustu Kylmäpihlajan Majakkahotelliin (Rauma), Marjaniemen majakkaan (Oulu) ja Suomen eteläisimpään merihotelli Utö Havshotelliin (Korppoo).
Tulevana majakkafanina haluat ehdottomasti suunnata Bengtskäriin (Saaristomeri), joka on – kuten sanotaan – kaikkien majakoiden äiti, isoäiti ja kummitäti.
Tankarissa (Kokkola) voit yöpyä luotsiaseman huoneissa Tankar Innissä, vanhoissa majakkamestarin ja majakkamiesten tuvissa sekä kalastajakylän vierasmajassa.
Isokarin majakkasaarella (Kustavi) voit majoittua Majakkamestarin talossa tai piha-aitassa majakan juurella.
Rento kirjoitusaikataulu tahdittaa kirjoituslomaa. Suunnittele lempeä ja joustava aikataulu, johon lisäät vain mukavia asioita: kirjoittamista, lukemista, hyvää ruokaa ja tarpeeksi taukoja sekä aamu- ja iltakävelyjä lähialueella.
Puhelimen haluat laittaa lentokonetilaan, jotta kukaan ei pääse häiritsemään sinua.
Esimerkki kirjoitusloman aikataulusta:
7.30
Hyvä aamiainen hotellissa tai oman kotikaupungin kahvilassa. Mikäli vietät lomaa kotona, varaa jääkaappiin omia aamupalasuosikkejasi.
8.30
Ensimmäinen kirjoitus-sessio (tavoite = 800 sanaa)
Vaihtoehto: Voit myös osallistua luovan kirjoittamisen verkkokurssille ja tehdä tehtäviä kirjoitusloman ajan.
10.00
Lukemista viihtyisässä paikassa, kesällä vaikkapa puistossa.
11.00
Kevyttä kirjoittamista tai tekstin läpikäyntiä.
Vaihtoehto: Käy maksuton Haiku-kurssimme ja anna maailman lyhimpien runojen virrata kynästäsi kuin japanilainen kevätpuro.
11.45
Lounas hyvässä ravintolassa.
12.30
Lounaan päälle kevyt kävely lähipuistossa tai vierailu kirjakaupassa.
13.00
Toinen kirjoitus-sessio (tavoite = 1000 sanaa)
15.00
Lukutauko
16.00
Afterwork, kahvitreffit, etätreffit tai puhelu kirjoittavalle ystävälle (jonka olet kenties haastanut mukaan kirjoituslomalle).
18.00
Illallinen suosikki ravintolassa yksin tai ystävän kanssa.
Toista tätä aikataulua kirjoituslomasi ajan. Voit muuttaa kellonaikoja mieltymystesi mukaan; toiset meistä kirjoittavat mieluiten aamulla ja toiset illalla. Ja koska lomalla voi myös valvoa, kenties kirjoitat aamun pikkutunneille asti? Tässä tapauksessa voit aloittaa seuraavan päivän brunssilla aamiaisen sijaan.
Inspiroivaa kirjoituslomaa!
Tutustu myös kotimaisiin ja ulkomaisiin kirjailijaresidensseihin.
Epäonnistuminen on sana, jota vältellään kuin huonoa säätä. Sanotaan mieluummin, että “ei mennyt suunnitelmien mukaan” tai “otettiin sentään oppia”.
Kirjoittaminen on paon ja paluun taito. Toisinaan tarvitsemme uuden ympäristön, jotta sanat voivat syntyä – ja jotta ne voivat jatkaa kulkuaan sittenkin, kun reissu on ohi.
Linnunlaulun kehdossa, vanhan kirjakaupan yläkerrassa, Tenneseen maaseudulla tai eläväisessä pikkukylässä puikkelehtivan kujan päässä.