Blogin perustaminen: 10 vinkkiä

Perusta oma blogi

Mikäli blogin perustaminen on pyörinyt mielessäsi, mutta et ole varma, mistä aloittaa, nappaa talteen nämä 10 tehokasta vinkkiä!

1. Blogin perustaminen on päätös

Ihan alkuun sinun pitää tietenkin haluta perustaa blogi. Syitä blogin perustamiselle voi olla monia: yksi haluaa vain kirjoittaa ja jakaa hetkiä elämästään muiden luettavaksi, toinen tahtoo ikuistaa hääsuunnittelut ja elämänsä tärkeimmän päivän. Kolmas on liikkeellä tähdätäkseen ammattimaiseksi bloggaajaksi. Voi olla niinkin, että kaverit haluavat perustaa yhdessä blogin!

Blogi voi olla suloisen sekalainen kokoelma tapahtumia omasta elämästä, tai se voi olla jollekin tietylle aiheelle dedikoitu:

  • lapsiperheen elämä
  • lifestyle
  • matkabloggaaminen 
  • kirjoittaminen
  • tai vaikka puutarhanhoito.

Blogin päätähtenä voit olla sinä itse, tai voit yhtä hyvin kirjoittaa täysin anonyymisti. Tämän päätät sinä itse kuin myös sen, mitkä aiheet sopivat perustamaasi blogiin.

2. Perusta blogi (WordPress-blogin perustaminen)

Blogin perustaminen onnistuu monella tapaa, kuten ilmaisella ilmaisella WordPress-blogilla. Valmiit blogialustat ovat helppo ja nopea tapa avata oma blogi, mutta mikäli suunnitelmissasi on ammattimaisempi bloggaaminen tai jopa tienaaminen sen kautta, kannattaa harkita oman web-hotellin hankkimista ja blogin perustamista itsenäisesti.

Kannattaa myös tutustua suomalaisen webhotelli-tarjoaja Zonerin hyviin ohjeisiin WordPress-blogin perustamisesta.

3. Valitse blogille nimi

Ennen kuin perustat blogin, sinun pitää tietenkin keksiä sille nimi. Tämä on takuulla vaikein vaihe blogia perustaessa, sillä etenkin valmiilla julkaisualustoilla itse bloggaaminen eli kirjoittaminen on varsin helppoa.

Blogin nimen kannattaa olla ytimekäs ja selkeä, sellainen joka kantaa vielä vuosien päästä. Nimeen kannattaa panostaa, sillä sen muuttaminen kesken kaiken saattaa olla hankalaa (etenkin hakukoneiden puolesta!). Jos haluat kirjoittaa tavoitteellisesti, blogin nimestä rakentuu myös oma henkilöbrändiäsi. Mieti siis ainakin kahdesti, minkä nimen annat blogillesi.

Vältä siis liian monimutkaisia nimiä ja pitäydy selkeässä ja blogia (tai sinua itseäsi) kuvaavassa nimessä.

4. Kirjoita, kirjoita ja kirjoita!

Kirjoittajaksi oppii vain kirjoittamalla. Ei ole väliä, kirjoitatko lyhyitä tai pitkiä tekstejä, satiiria tai syvällisempiä pohdintoja. Monet haluavat kirjoittaa ihan vain pienistä hetkistä omasta elämästä. Pääasia, että kirjoitat – ja paljon! Yhtä tärkeää on lukea: sanotaan, että hyväksi kirjoittajaksi tulee vain lukemalla hyviä kirjoja: samaa sanotaan myös ravintola-alalla: hyväksi kokiksi tullaan vain syömällä hyvää ruokaa ja insproitumalla siitä! Ei kukaan halua kirjoittaa oma reseptiä huonosta annoksesta.

Mikäli haluat kirjoittaa hieman tavoitteellisemmin, voit pohtia, kuka tekstiäsi lukee ja mistä he ehkä haluaisivat lukea. Vaikenemisen taito on laji, jota harjoittelemme etenkin luovan kirjoittamisen kurssilla. Kaikkea ei siis tarvitse kertoa. Rönsyily on ihanaa, mutta tekstin poukkoillessa aiheesta toiseen lukeminen voi tuntua helposti hyvin raskaalta.

Päiväkirjamaisille blogeille on paikkansa, mutta koska nälkä kasvaa syödessä, kannattaa tekstiin hieman panostaa: mieti kohderyhmää ja asioita, joista voisit heille kirjoittaa. Sisällytä jokaiseen tekstiin jokin kantava ajatus tai kiinnostava tarina. Näin siksi, että sisällöllä pitää olla tarjota arvoa lukijalle.

Kirjoittamisen ilo ohjaa omaa tekemistä. Alkuun ei kannata miettiä sisältöjä kovinkaan suunnitelmallisesti (ellet ole perustamassa ammattimaista blogia), joten voit huoletta antaa sanojen soljua ja tajunnan virrata! Luovan kirjoittamisen kurssi on omiaan inspiraation tueksi, ja jos rakastat luontoa, myös luontoaiheiset kirjoituskurssit voisivat sopia sinulle. Tutustu esimerkiksi Monni Himarin luontokirjoituskurssiin.

5. Älä unohda kuvittaa tekstejäsi

Sinun ei tarvitse olla ammattikuvaaja julkaistaksesi otoksiasi. Elämänmakuiset kuvat saa helposti taltioitua jo ihan kännykällä, ja pieni pokkari on helppo sujauttaa laukkuun tai reppuun.

On kuitenkin totta, ettei kaikkein huonoimpia, suttuisimpia tai ihan tärähtäneitä kuvia kannata julkaista. Tässä tapauksessa on hyvä miettiä, millaisia kuvia itse haluaisit katsoa. Enkä tarkoita, että kuvien edelleenkään tarvitsisi olla ammattimaisia! Terävät, valoista ja värikkäät kuvat toimivat ihan sellaisenaan, ja monet pitävät myös mustavalkoisesta maailmasta.

Huomioi tämä: Voit lainata toisten ottamia kuvia vain, jos sinulla on lupa siihen. Lisäksi sinun tulee selkeästi kertoa, että kuva on lainattu, etenkin jos kuvaaja itse sitä vaatii. Jenni Rotonen Pupulandia-blogista on kirjoittanut jo muutamia vuosia sitten hyvän artikkelin Valokuvaajan tekijänoikeudet for dummies, joka kannattaa ehdottomasti lukea.

6. Anna mahdollisuus kommentoida

Bloggaaminen on parhaimmillaan vuorovaikutusta oman yleisön kanssa. Riski kommenttien eväämiselle on suuri, ja ihmiset saattavat jättää blogin lukematta jo ihan tämän syyn takia.

Mikäli tarve, kommentteja voi onneksi aina moderoida, eli voit päättää, mitkä kommentit julkaiset ja mitkä et. On kuitenkin hyvän tavan mukaista antaa ihmisille mahdollisuus kommentoida niin puolesta kuin vastaan, kunhan keskustelu pysyy asiallisena. Parhaimmassa tapauksessa kommentiboksista voi syntyä kokonaan uusia blogiaiheita!

Keskustelua kannattaa käydä myös itse: kommentoi toisten blogeja kirjautuneena käyttäjänä, jolloin kerrytätä myös omalle blogillesi näkyvyttä hakukoneissa sekä mahdollistat uusien lukijoiden löytämisen blogiisi.

7. Älä jätä kynttilää vakan alle

Jaa halutessasi kirjoituksiasi rohkeasti omilla some-tileilläsi ja linkitä niitä erilaisiin blogiportaaleihin, kuten esimerkiksi Blogloviniin ja blogit.fi-palveluun. Kun lisäät perustamasi blogin näihin palveluihin, ihmiset voivat helposti seurata uusia kirjoituksiasi sekä ennen kaikkea löytää perustamasi blogin pariin!

Voit myös perustaa blogillesi oman Facebook-sivun, Instagram-tilin ja vaikka Twitter-tilin, mutta mikään näistä ei ole pakollista. Omia kirjoituksiaan voi myös jakaa tietyille blogiaiheille suunnatuissa ryhmissä, joita ovat esimerkiksi Reissupostauksia ja Suuntana Pohjois-Norja. Facebookista löytyy omia ryhmiä lähes kaikille blogiaiheille, minkä vuoksi kannattaakin tehdä pientä taustatutkimusta ja liittyä itselle sopiviin ryhmiin.

Parhaimmassa tapauksessa tavoitat somen kautta uusia innokkaita lukijoita. Varo kuitenkin väsyttämästä itseäsi liikaa: sinun ei tarvitse olla aktiivinen kaikissa kanavissa, ja voit hyvin päättää kirjoittaa pelkkää blogia ilman yhden ainoaa some-kanavaa! Omien juttujen liiallinen jakaminen saattaa myös helposti ärsyttää toisia, ja suurimmassa osassa FB-ryhmiä omien julkaistavien blogilinkkien määrä onkin rajoitettu yhteen per päivä.

8. Uudelleenjulkaise

Voit huoletta käyttää samoja aiheita ja kuvia uudemman kerran! 100% samaa tekstiä ei kuitenkaan pidä julkaista kahdesti, mutta yhdestä aiheesta löytyy aina useampi näkökulma, jota voi hyödyntää hyödyllisen ja inspiroivan lisämateriaalin tuottamisessa. Asiaa kannattaa lähestyä näin: mieti, mitkä aiheet kiinnostavat eniten lukijoita ja tuota niistä lisää sisältöä. Voit halutessasi lukea lisää tästä aiheesta Veera Rusasen kirjoittamasta artikkelista.

9. Sharing is caring – myös bloggaamisessa

Mikäli aihe on yhteinen, toisten juttuja kannattaa jakaa myös omissa kanavissa. Lisäksi tällaisiin artikkeleihin ja sisältöihin kannattaa ehdottomasti linkata (kuten tässäkin artikkelissa on tehty) myös omista blogikirjoituksista. Muista, ettei muiden juttujen jakaminen ei ole koskaan itseltä pois! Päinvastoin olet avoin, ystävällinen ja annat osan kunniasta myös toisille. Toisten arvostaminen ja yhdessä inspiroituminen on yksi bloggaamisen parhaita puolia.

Myös esimerkiksi Reissupostauksia-ryhmässä julkaistaan joka sunnuntai Sunnuntai-striimi, johon matkabloggaajat voivat käydä linkkaamassa aiemman viikon aikana julkaisemansa kirjoituksen. Julkaisijat sitoutuvat kommentoimaan noin kymmentä muuta blogiartikkelia (jotka on ilmoitettu Sunnuntai-striimiin kommentilla), ja näin saat itsekin uusia kävijöitä ja uusia kommentteja blogiisi.

10. Tavoitteellinen bloggaaminen

Tavoitteellinen bloggaaminen tarkoittaa julkaisumallia, jolla halutaan saavuttaa tietty positio tai täyttää tietty tarve: oman alan ajatusjohtajuus, uusasiakashankintaa yrityksen tuotteille ja palveluille tai vaikka mahdollistaa osa-aikainen työ kirjoittajana. Tiestitkö, että Kirjoittaminen.fi-sivuston perustaja Monni Himari sai ensimmäisen työpaikkansa digitoimiston sisällöntuottajana nimenomaan matkabloginsa ansiosta, joka toimi Monnin referenssinä.

Hakukoneoptimointi auttaa oman blogin löydettävyyttä hakukoneissa. Kun tuottamasi sisällöt löytyvät Googlen parhailta kärkipaikoilta, voit olla varma, että ihmiset löytävät sivustollesi. Tutustu SEO-optimoinnin kurssiin, jonka avulla voit saavuttaa jopa kymmeniätuhansia lukijoita kuukaudessa! Niin Monnikin on tehnyt.

blogin perustaminen
Scroll to Top